Een 95 miljoen jaar oud fossiel biedt wetenschappers nieuwe inzichten in de vraag hoe slangen in de loop van de evolutie zijn ontstaan.

Het fossiel uit Libanon van de prehistorische slang Eupodophis descouensi bevat twee achterpoten met enkelbotten, maar geen teen- of voetbeenderen.  Onderzoekers van het Museum National d’Histoire Naturelle in Parijs suggereren de resten van het dier dat de voorouders van slangen poten hadden. Dat meld het BBC News.

De benen werden rudimentair omdat de slangen ze niet of nauwelijks gebruikten. Onderzoekster Alexandra Houssaye zegt dat de verdwijning van de poten voor deze dieren zelfs al zeer positief kan worden beschouwd omdat de poten de bewegingen van een over de grond glijdende slang verstoorden.

De wetenschappers kwamen tot hun theorie door de versteende resten van de oerslang in kaart te brengen met sterke röntgenstraling en vervolgens een 3D-model van het dier te maken. Met behulp van het model konden ze bepalen in welke mate de poten van de slang waren ontwikkeld.

Hoe slangen hun poten verloren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *