Wetenschappelijke naam: Python Regius

Nederlandse naam: Koningspython, de ballpython, Royal python

Cites status: CITES B

Familie: Pythoninae

Uiterlijk: Deze dieren hebben een lichte, vlekachtige tekening. De kop is donkergekleurd met lichte strepen. Pythons hebben over het algemeen een driekhoekvormige kop.

Verspreidingsgebied: Ze komen voor in de drogere grasvlakten en de tropische regenwouden van West en Midden Afrika.

Geslachtsonderscheid: Waarneer U de achterkant van de slang een halve slag draait kunt U de cloaca zien, dit is tevens waar de staart begint. Als de staart een verdikking heeft bij de cloaca spreken we over een mannelijk exemplaar. Slangen houden de hemipenis inwendig verborgen totdat het tijd is om te paren. Bij vrouwen is het begin van de staart niet dikker.

Maximale lengte: De koningspython wordt maximaal 1,50m lang.

Huisvesting:

Zorg voor een hoog terrarium met de minimale afmetingen van 120x50x50 voor een koppel. Plaats klimtakken in het terrarium en zorg ervoor dat er holen beschikbaar zijn zodat de dieren bij angst kunnen wegkruipen. De temperatuur van het terrarium moet om de 27 graden liggen. Onder de lampen creëer je warmtespots, zorg dat de temperatuur hier rond de 35 graden ligt. ’s Nachts mag de temperatuur zakken tot de 20 graden. Sproei om de dag en zorg voor een waterbak van redelijk formaat.

Gedrag:

De koningspython is een schemer- en nachtactief dier dat voornamelijk leeft in bossen. De dieren houden zich meestal schuil in holen die zo klein en zo donker mogelijk zijn. Ze worden in de schemering actief, en gaan dan op zoek naar een prooi. De jonge exemplaren houden zich graag schuil in bomen, terwijl de oudere exemplaren veelal op de grond worden gevonden. De naam Ball Python heeft het dier gekregen als bijnaam omdat het dier bij gevaar zichzelf als een bal oprolt en zijn kwetsbare kop in het midden verstopt. Dieren in gevangenschap doen het meestal alleen als ze nog klein zijn of wanneer ze uit hun vertrouwde omgeving gehaald worden, bijvoorbeeld als ze van eigenaar veranderen.

Voortplanting:

Als de slang in het wild eieren legt dan zal zij deze bebroeden en warm houden d.m.v. spiercontracties. Hiermee kan zij de temperatuur van haar eigen lichaam en dus ook die van de eitjes opvoeren tot de gewenste temp. Wanneer de eieren worden uitgebroed in een broedstoof dan kunt U de temperatuur tussen de 29 en 31 graden Celsius houden. Nadat de eitjes gelegd zijn komen ze tussen de twee en drie maanden uit. De koningspython legt vier tot vijftien eieren per jaar.

Hanteren: Deze slang is niet geschikt als beginnersdier. Deze dieren zijn zeer stressgevoelig en door stress zal de eetlust kunnen verminderen of stoppen met alle gevolgen van dien. Zo min mogelijk hanteren.

Voeding: Knaagdieren, bv:woestijnratten.

Bijzonderheden: Dit zijn moeilijke eters, vele dieren hebben voorkeur aan één bepaald knaagdier. Eten ze dus altijd witte muizen dan kunt U in vele gevallen niet opeens overstappen naar bruine muizen.

4 gedachten over “Koningspython

  • juni 16, 2020 om 4:30 pm
    Permalink

    Het is de wetenschappelijke naam en niet de Latijnse naam.

  • oktober 8, 2018 om 9:38 pm
    Permalink

    De koningspython is een bodembewoner en vereist eerder een breed als een hoog terrarium. Er zijn verschillende exemplaren onder de koningspythons die zeer moeilijk aan het eten te krijgen zijn. Hierdoor raden wij ze af als beginnersslang.

    Je zou deze soort wel kunnen houden mits je je van tevoren goed laat informeren over het voedingspatroon en de stressgevoeligheid van de soort. Verder is het belangrijk om de temperatuur en de luchtvochtigheid in het terrarium zoveel mogelijk na te bootsen afgaande op hun natuurlijke habitat. Koningspythons worden veelal verkocht als beginnersslang en kunnen zeer tam worden. Dit vereist wel tijd en aandacht voor het dier, en klakkeloos hanteren maakt een gestrest exemplaar niet snel rustiger. Wanneer je start met het houden van slangen en begint met de koningspython raad ik persoonlijk aan om eerst je terrarium in orde te maken. Kloppen de temperaturen? Kan de slang zich nergens aan verwonden? Heeft de slang een schuilplek, waterbak, warmtespot en materiaal die kan helpen bij de vervelling?? Als de slang zich thuis voelt dan zou deze zonder problemen moeten gaan eten. Laat hem rustig aan je wennen en plaats niet zomaar meerdere exemplaren bij elkaar. Wanneer het dier kalm op jou reageert kan je deze vaker gaan oppakken. Voor meer informatie stuur ik je graag een caresheet toe over deze mooie en bijzondere dieren.

    Groetjes Dominique

  • oktober 6, 2018 om 1:53 pm
    Permalink

    de informatie is wel erg wisselend met andere websites, dit is wel verwarrend. Op de ene site staat dat er een breed terrarium geschikt is en op andere weer hoog. op de ene site is het uitermate geschikt voor beginners en hier staat weer juist niet enz…wat is het nu?

  • februari 2, 2016 om 2:53 pm
    Permalink

    de Ballpython is juist door zijn vriendelijke karakter erg geschikt voor beginners.

    Succes met jullie programma!

    Groetjes,

    Jasper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *