Wetenschappelijke naam: Bufo Marinus

Nederlandse naam: Reuzenpad, Agapad

Cites status:

Familie: Bufonidae

Uiterlijk: Deze fors gebouwde pad heeft richels op de kop. De oorklier van de dieren is vrij fors en duidelijk te zien. Deze bevindt zich op kleine afstand van de ogen.

Verspreidingsgebied: De Reuzenpad komt voor in de gematigde tot tropische bossen en velden van Zuid-Texas tot Argentinië.

Geslachtsonderscheid: Vaak zijn geslachtsrijpe vrouwtjes groter dan de mannetjes. Geslachtsrijpe mannetjes hebben een anders gekleurde kwaakblaas of schijf onder de kin. Deze wordt zichtbaar wanneer deze wordt opgeblazen. Alleen mannetjes maken een paringsgeluid. Vrouwtjes kunnen wel geluid maken, maar doen dit als afweer. Mannetjes hebben vaak paringskussentjes op de vingers.

Maximale lengte: Deze padden bereiken een maximale lengte van 25 centimeter.

Huisvesting:

Hou deze padden bij voorkeur in een vivarium dat bestand is tegen vocht. Het vivarium moet minimaal 50x50x40 zijn voor één exemplaar. Voor twee tot drie exemplaren zorgt U voor een vivarium van 120x40x40 cm. De bodembedekking moet bestaan uit een rulle zandgrond of leem dat bedekt is met mos. Zorg ervoor dat deze zeven tot tien centimeter diep is, daar de dieren zich ingraven voor de winterslaap. Voorzie het dier van een grote waterbak, zodat ze een hoognodig bad kunnen nemen. De temperatuur moet tussen de 23 en de 28 graden liggen. ’s Nachts mag deze zakken tot de 21 graden. De bak moet 14 uur licht krijgen, en er moet elke dag gesproeid worden. (Dit houdt niet in dat de bak nat moet worden, hou de luchtvochtigheid hoog maar de grond half vochtig). Vervang de bodembedekking regelmatig, deze padden produceren een hoop mest.

Gedrag:

De reuzenpad is een kannibaal. Kleinere padden van een andere soort pad worden ook als voedsel beschouwd. In de koelere winter periode houden ze een winterslaap. Dit is ter voorbereiding op de voortplanting. De padden zijn giftig voor andere soorten, en hij eet alles wat beweegt. Houd deze padden dus niet bij uw andere amfibieën.

Voortplanting:

De mannetjes lokken de vrouwtjes door te kwaken. Wanneer het vrouwtje geïnteresseerd is neemt het mannetje haar in de houdgreep, die amplexus wordt genoemd. Hierbij wordt het vrouwtje achter de voorpoten, vaak vlak voor de achterpoten vastgehouden. Dit stimuleert de eiproductie bij het vrouwtje. Heeft U deze soort als huisdier, dan raad ik U aan niet te gaan fokken met deze diertjes. Één Legsel bestaat uit gemiddeld 30.000 eieren. De reuzenpad kent geen broedzorg en zal de nakomelingen opeten.

Hanteren:

De padden hebben een kwetsbare huid en kunnen hierdoor niet (of zo min mogelijk) gehanteerd worden. De pad dreigt door zijn rug naar voren te keren. Bij aanhouding van de dreiging urineert de pad. Ook kan deze Bufotoxine uitscheiden (waarbij het gif soms wel een meter ver gespuwd kan worden). Het gif van deze pad is zeer gevaarlijk. Om het dier te verplaatsen kunt U de pad in een bakje laten lopen zonder deze aan te raken.

Voeding:

De reuzenpad eet amfibieën, diepvries knaagdieren, en stukjes ontdooide kuiken. Ook reepjes ontdooit kippenvlees kan aan deze dieren worden gegeven. Grote insecten, wormen en slakken zijn een heerlijke delicatesse. Bepoeder de insecten met een multivitamine en mineralenpreparaat om ervoor te zorgen dat de dieren gezond blijven. Een vitamine A tekort zorgt voor oog- en huidproblemen. Een tekort aan vitamine B geeft problemen met de huid en de spijsvertering. Vitamine D3 is nodig voor calcium opname. Vitamine D3 wordt met behulp van uv licht (zonlicht) in de huid gemaakt. Ultraviolet licht kan niet door glas heen. Vitamine E is bevorderend voor de vruchtbaarheid en zit veel in vruchten of kiemen. Vitamine H is nodig voor de stofwisseling, een tekort kan een schilferachtige huid, spierverzwakking en vertraagde groei tot gevolg hebben. De reuzenpad heeft een inwendig skelet, voor de opbouw hiervan is calcium en fosfor nodig. Het voedsel moet 1,5 keer zoveel calcium dan fosfor bevatten. Een kalkgebrek, in het voedsel, kan rachitis veroorzaken. Dit heeft tot gevolg dat het dier sponsachtige, misvormde en zwakke botten heeft of dat de eieren slecht zijn of een slechte uitkomst van de eieren (mismaakte of dode jongen) optreedt. Naast calcium en fosfor zijn ook natrium, kalium en magnesium in redelijke mate nodig. Jodium, koper, mangaan, zink, selenium en ijzer zijn in minder mate nodig, maar het geheel ontbreken van deze mineralen kan ernstige gevolgen hebben. Voer de volwassen padden tot drie keer per week, de jongen mogen elke dag een aantal keer kleine hoeveelheden eten.

Bijzonderheden: De reuzenpad produceert een krachtig gif, wanneer ze worden aangevallen. Wanneer ze erg bedreigd worden kunnen ze tot wel een meter ver gif spuiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *