Wetenschappelijke naam: Anolis equestris

Nederlandse naam: Ridderanolis

Cites status:

Familie: Polychrotidae

Uiterlijk: Deze dieren zijn grasgroen en hebben een lichtgroene buik. De ridderanolis heeft twee belangrijke kenmerken. Rond het oog zit een grijze of bruine vlek. Typisch voor deze hagedis is de witte of gelige streep die iets voor beide voorpoten begint en doorloopt naar de flank van het dier.

Verspreidingsgebied: Florida, Noord-Amerika, Cuba

Geslachtsonderscheid: Mannen hebben een bredere staartbasis, grovere kop en zijn groter dan de vrouwtjes. Nog een manier om onderscheid te maken is om na de winterrust goed te kijken of er eitjes begraven zijn. Als dit het geval is heb je een vrouwtje. Na de winterrust zullen vrouwtjes vanaf maart tot augustus elke twee weken een eitje ingraven.

Maximale lengte: 60 cm

Huisvesting:

Plaats maximaal twee dieren bij elkaar, deze soort is agressief naar elkaar toe en voornamelijk de mannen kunnen niet bij elkaar geplaatst worden. Wilt U toch een koppel, bedenk dan dat deze dieren graag klimmen en dus is de eis om de bak minimaal 150 cm hoog te maken, 120 cm breed en 60 cm diep. Zorg voor de juiste verlichting (deze dieren hebben UV licht nodig om te overleven en gezond te blijven), en voor ventilatieroosters. Zet ze niet op de tocht. Plaats in het terrarium schuil- en klimmogelijkheden. Sproei een aantal keer per week. Ze drinken eerder water van de ruit en planten dan dat ze uit het bakje drinken. Plaats wel een waterbakje want de dieren gebruiken dit water ook voor andere doeleinden. De RV hoort tussen de 60% en 80% te liggen en de temperatuur ligt tussen de 24 en 32 graden overdag. ’s Nachts mag deze zakken tot 18 graden.

Gedrag:

Klimmen en klauteren vinden ze leuk. Zo zijn deze dieren flink actief. Ridderanolissen zijn schuw van aard en houden er dus over het algemeen niet van om opgepakt te worden. Ze drinken veel, en kunnen redelijk snel doodgaan aan uitdroging. Water moet altijd aanwezig zijn.

Voortplanting:

Het voortplantingsseizoen is in het voorjaar en in de zomer begraven de vrouwtjes hun eitjes in de bodem. Dit doen ze om de twee weken. Er wordt tot 12 eieren per jaar gelegd. Na 60-90 dagen komen de jongen uit het ei.

Hanteren: niet doen, laat ze maar met rust. Deze dieren zijn niet stressbestendig.

Voeding: insecten, kleine knaagdieren en kleine hagedissen.

Bijzonderheden: De Ridderanolis stelt hoge eisen aan het terrarium en is dus geen dier voor mensen die geen ervaring hebben in het houden van reptielen.  Houd deze dieren nadat U al wat meerdere soorten reptielen hebt verzorgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *