Wetenschappelijke naam: Testudo hermanni

Nederlandse naam: Griekse landschildpad

Cites status: A

Familie: Testudinidae

Uiterlijk: Het schild is gelig en heeft hier zwart/grijs in verwerkt zitten.De beenplaten op het rugschild zijn ruw en bestaan uit kleine ringen. Het schild van de schildpad is hard en biedt bescherming tegen eventuele roofdieren. De poten en de kop bestaan uit ruwe grote schubben en kunnen teruggetrokken worden in het schild.

Verspreidingsgebied: Zuid-Europa

Geslachtsonderscheid: De mannelijke dieren hebben een langere staart, en het onderschild is lichtelijk naar binnen toe gebogen. Hierdoor zijn zij in staat om op de rug van het vrouwtje te blijven liggen zonder dat ze eraf glijden. De vrouwtjes hebben een plat onderschild.

Maximale lengte: Ongeveer 50 cm groot.

Huisvesting: Zorg voor een zo groot mogelijk bodemoppervlakte. Maak schuilplaatsen van stenen of hout. Overdag zo’n 25 graden in de bak, en ‘snachts niet kouder dan 18 graden. zorg desnoods voor verwarmingslampen of bodemverwarming. De dieren hebben altijd water nodig dus zorg voor een redelijke waterbak.

Gedrag: Deze dieren leven in groepen, maar in tijden van etensnood leven ze solitair.

Voortplanting:

De vrouwtjes leggen tot maximaal drie keer per jaar eieren. Dit doen ze in de maanden April tot en met Juli. De mannetjes pronken door te knikken met hun kop. Ook zijn de heren luidruchtig tijdens de paring. Vrouwtjes zijn in staat om het sperma tot wel vier jaar op te slaan, hierdoor krijgen eigenaren af en toe wel een leuke verrassing voor hun kiezen. De vrouwtjes graven een holletje waar ze de eieren inleggen. Dan graven ze het gat weer dicht. Na 55 tot 65 dagen komen de eieren uit. De dieren leggen tot maximaal 12 eieren per jaar.

Hanteren: De Griekse landschildpad heeft een hard schild. Pak met Uw hand tussen de achterpoten de schildpad op, zodat deze met zijn lange nek niet bij uw hand kan komen. Deze dieren hebben nagels, en het positieve van het dier aan de achterkant van het schild oppakken, is dat U niet opengekrabd wordt.

Voeding: groente, soms planten.

Bijzonderheden: Het schild boven de staart bestaat uit twee delen. Hierdoor kunt U ze makkelijk onderscheiden van andere schildpadden. Bij andere soorten bestaat het schild boven de staart uit één egaal stuk schild.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *