Wetenschappelijke naam: Iguana iguana

Nederlandse naam: groene leguaan, boomkip, draakje

Cites status: Appendix twee

Familie: Iguanidae

Uiterlijk:

De Groene Leguaan (ja de naam zegt het al) is groen! Althans dat zou U denken… Er zijn echter een hoop exemplaren met andere kleuren. Er zijn grijze, bruinige, en zelfs rode en oranje exemplaren gespot. Ze hebben een forse driehoekige keelwam met uitstekende schubben onder de kin en een gebandeerde lange staart. De ‘banden’ om de staart variëren van oranjebruin tot zwart van kleur. Ze hebben doorgaans een nogal spitse kop. Ze hebben een rugkam die bestaat uit zachte stekels, en bij sommige exemplaren wel 7cm lang kan worden. Met hun draakachtige uiterlijk weten ze iedere reptielenliefhebber te raken, en dit uiterlijk maakt ze zeer populair als huisdier.

Verspreidingsgebied: Midden en Zuid Amerika, Mexico, Antillen, Brazilië, Paraguay, Bonaire, Curaçao, maagdeneilanden en Suriname. Ze leven in de tropische gebieden en zijn daar vaak te vinden in de bomen.

Geslachtsonderscheid:

Bij het geslachtsonderscheid van deze leguanen kunt U het beste niet naar de grootte en kleuren kijken. Ik weet dat vele mensen denken dat dit goede indicaties zijn, maar helaas zitten mensen er hierdoor heel vaak naast. Een meer betrouwbare indicatie is de bredere staartbasis. Zoals ook bij slangen het geval is, liggen de geslachtsorganen van de Groene Leguaan binnen in het lichaam verborgen, hierdoor ontstaat de verdikking bij de staartbasis die bij vrouwtjes dus afwezig is. De meest betrouwbare uiterlijke indicatie vormen de 12 tot 13 duidelijk zichtbare, uitstekende femoraalschubben, aan de binnenkant van de dijen van de man. Zekerheid kan pas worden verkregen na het “sonderen” van de dieren. Sonderen is een geslachtsbepalingsmethode waarbij met een sondeernaald, een naald met een gladde, ronde kop, in de geslachtsopening wordt gemeten hoe diep deze geslachtsopening is. Sonderen is een risicodragende methode, die ernstige schade kan veroorzaken wanneer dit niet door een expert wordt gedaan. Laat het dan ook bij voorkeur door een dierenarts doen. Wanneer U genoeg tijd heeft kunt U het geslacht ook vastleggen door het gedrag van Uw dier te observeren. Veel fokkers krijgen hier de tijd niet voor, maar U kunt het zelf vaak wel! Regelmatig wekenlang observeren is dan een voorwaarde.

Maximale lengte: Deze dieren kunnen tot wel twee meter lang worden.

Huisvesting:

Deze dieren kunnen het beste gehouden worden in een ruime kamerserre. Ze kunnen met de juiste verzorging erg groot worden, en dus is het logisch dat deze dieren hogere eisen stellen. De groene leguaan accepteert meerdere van zijn soort in de buurt, dus het houden van kleine groepen is mogelijk, mits er genoeg ruimte beschikbaar is. Het beste is om één man op één of meerdere vrouwen te houden. Hiermee zult U agressiviteit tussen mannetjes in de paartijd voorkomen, en verminderd U de stress in de groep. Zorg voor klimmogelijkheden aangezien deze dieren in het wild in bomen leven, en zorg voor een temperatuur van tussen de 25 en 30 graden. Zorg voor een aantal plaatsen om te zonnebaden (doe dit met lampen, en zorg dat die plaatsen 35 tot 40 graden warm zijn.) Sproei elke dag, de meeste exemplaren houden wel van een douche, maar zorg dat de bak zelf niet al te nat word, en geef de dieren een grote waterbak daar ze veel drinken! Houtsnippers vormen de beste bodembedekking, maar ook zand kan een uitkomst bieden.

Gedrag:

Groene leguanen houden van klimmen, en zijn goed handtam te krijgen. Ze hebben individueel een heel eigen karakter, en de tijd zal leren wat jouw exemplaar graag waardeert. Ze zijn intelligent, en bij dreiging gebruiken ze de staart als zweep. Een groene leguaan kan bijten, en de bacteriën die ze met zich meedragen kunnen voor problemen zorgen. De dieren zijn zoals aangegeven wel handtam te krijgen en als U de tijd neemt om het dier te leren kennen is een beet niet waarschijnlijk.

Voortplanting:

Na de paring duurt het ongeveer 3 maanden totdat de eieren gelegd worden. Het aantal eieren varieert tussen 20 en 78 stuks per legsel. De eieren die U wilt uitbroeden kunnen in een broedstoof worden gelegd op een vochtig substraat, bij een temperatuur tussen de 28 en 32 º Celsius. Het duurt dan gemiddeld 100 dagen tot de jongen uit het ei kruipen.

Hanteren:

Begin ermee als de dieren jong zijn. Vele exemplaren houden echt van aandacht en zodra ze het gewend raken lijken ze niet meer zonder je aandacht te kunnen. Je kunt ze een douche geven met de sproeier (vaak gaan de ogen dan helemaal dicht en de kop omhoog), en daarna kunt U ze ‘aaien’ bij de nekkam of aan de zijkanten van het lichaam. Bedenk wel dat deze dieren in staat zijn onderscheid te maken, als ze gewend zijn aan één baas wil dit nog niet zeggen dat ze iedereen dulden. Ze hechten zich aan U.

Voeding: Groene leguanen hebben een bijzonder dieet. Geef ze grotendeels bladgroente, bloemen en spruiten. Verder eten ze kool en wortel, paprika, papaja of andere vruchten en zo heel af en toe wat vezels. Havermout is daar een goede oplossing voor.

Bijzonderheden:

Deze dieren zijn in het wild in grote groepen bij elkaar gespot. Zo zaten er ook vele mannetjes op een relatief klein gebied. Bedenk echter dat mannetjes in het wild elkaar uit de weg kunnen gaan, in een terrarium kan dit niet tenzij U een heel huis tot hun beschikking stelt, maar om het simpel te houden en problemen uit de weg te gaan is het verstandig om in gevangenschap geen mannen bij elkaar te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *