Wetenschappelijke naam: Thamnophis

Nederlandse naam: Kousenbandslang

Cites status:

Familie: Colubridae

Uiterlijk: Deze dieren komen voor in vele kleurslagen. Ze hebben lengtestrepen die over het hele lichaam lopen. Aan de zijkanten van het lichaam zit de zijstreep die elke tweede en derde schub beslaat. Op de liplijn lopen zeven schubben langs de bovenkaak. Dit is goed te zien op het bijbehorende plaatje. De witte zichtbare schubben bij de kop vormen de lipschubben.

Verspreidingsgebied: Kousenbandslangen komen voor in Mexico, VS en in Zuid Canada.

Geslachtsonderscheid: De vrouwtjes van deze soort zijn groter. De mannetjes hebben een dikkere staartwortel.

Maximale lengte: Ze worden 1,30 meter

Huisvesting:

Hou één exemplaar in een terrarium van 100x40x40 cm. Zorg dat de bak goed geventileerd is maar zet deze niet op de tocht. De temperatuur in de bak moet tussen de 20 en 27 graden liggen, en zorg voor spotjes waaronder de temperatuur zo’n 35 graden mag zijn. Deze dieren zijn echte zwemmers, zorg ofwel voor een zwemmogelijkheid of voor een grote waterbak. U kunt hygiënisch bodemsubstraat gebruiken als bodembedekking. Zorg voor één droge plek per exemplaar, en bied de dieren takken en schuilplaatsen aan.

Gedrag: Kousenbandslangen zijn erg bewegelijk en levendig. Ze slijten hun dagen met jagen, het nemen van een zonnebad en zwemmen.

Voortplanting: Deze slangen zijn eierlevendbarend. Één worp bestaat uit 25 tot 30 jongen, er zitten echter uitschieters bij tot 50 jongen.

Hanteren: Het beste is om dit niet te doen. De dieren zijn niet stressbestendig en zullen niet gauw wennen aan iets of iemand dat veel groter is dan dat zijzelf zijn. Ze zijn schuw, en zullen in de verdediging schieten als zij dit nodig achtten. Geef deze dieren de ruimte, en hanteer ze daarom niet.

Voeding: Ze eten levende vissen. Let er hierbij op dat sommige soorten vissen thiaminase bevatten. Dit breekt de vitamine B die de slangen nodig hebben af. Ze willen wel 2x per week levende visjes. Verder eten de dieren visfilet van koolvis en regenwormen, nestmuisjes of reepjes rundvlees.

Bijzonderheden: Dit is één van de weinige soorten slangen waarvan het voedsel voornamelijk uit vis bestaat. De meeste slangen eten kleine knaagdieren en kleine reptielen en amfibieën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *