Wetenschappelijke naam: Furcifer Pardalis

Nederlandse naam: Panterkameleon

Cites status: CITES B

Familie: Chamaeleonidae

Uiterlijk: Deze soort is zeer variabel gekleurd. Mannetjes zijn meestal groen, soms grijs of bruin, met witte of rode vlekken. Er is meestal een lichte streep op de zijnkanten zichtbaar. Ze worden rond de 50 cm lang en hebben een kleine helm op de kop. De tot 35 cm grote, meer ronde vrouwtjes zijn geel, roze, grijs of paarsig gekleurd.

Verspreidingsgebied:  Noord-Madagaskar  en enkele eilanden  waar warme kustbiotopen met hoge luchtvochtigheid te vinden zijn. Van november tot maart is het regentijd. Deze dieren lever in allerlei open bos en struikgebieden in de buurt van mensen, en wel in grote getallen.

Geslachtsonderscheid: De huid bij de keelzak van het mannetje is groen. Bij het vrouwtje is deze oranjerood.

Maximale lengte: 55 cm

Huisvesting:

Het terrarium moet 50x50x100 cm zijn. Hou het terrarium optimaal geventileerd, en als U meerdere dieren bij elkaar wilt zetten kunt U dit alleen doen met een Kamerterrarium of Serre omgebouwd tot terrarium. Zorg voor voldoende klimmogelijkheden en zorg dat er stromend water beschikbaar is. De luchtvochtigheid moet tussen de 70-100% liggen. Voor eventuele nakomelingen moet er gezorgd worden voor een bodem die minimaal 30 cm diep is.

Gedrag:

Deze is hetzelfde als het gedrag van de Helmkameleon. Deze soort is echter iets minder agressief naar elkaar. Toch is de beste huisvesting de eenvoudigste, zet ook deze soort apart om stress en agressie te voorkomen. Alleen tijdens de (3 dagen durende) paartijd kunt U ze bij elkaar zetten. Alleen een heel ruim terrarium lost agressie en stress op. Probleem is dat veel mensen niet een aparte kamer in gaan richten voor twee of drie dieren. Er zijn uitzonderingen, en in een enkel geval leggen de kameleons zich neer bij het feit dat ze met zijn tweeën zitten. DIT IS ECHTER UITZONDERLIJK EN TEGEN DE NATUUR IN! MEESTAL LEIDT HET SAMENZETTEN VAN DE DIEREN TOT GROTE STRESS. HIER ZIJN ZE UITERST GEVOELIG VOOR EN VEEL KAMELEONS STERVEN VROEGTIJDIG ALS DIT GEBEURD.

Voortplanting:

Paarbereide vrouwtjes zijn gedurende drie volle dagen niet agressief. In deze periode kunt U haar bij een mannetje plaatsen en het vrouwtje laten dekken. Enkele dagen na de paring krijgt U al te zien of de dekking is gelukt. Het vrouwtje neemt dan een intensieve kleur. De 16 tot wel 44 eitjes worden drie tot zes weken na de paring gelegd. De incubatietijd ligt tussen de 170 tot 362 dagen en de temperatuur moet constant 26 graden zijn.

Hanteren: Laat het dier zelf op de hand lopen als je deze wilt hanteren. Een kameleon is zijn erg kwetsbaar. Dit zijn echter geen knuffeldieren als het dier niet wil ga dan niks forceren tenzij je (bijvoorbeeld in een medisch geval) niet anders kan.

Voeding: Steppenkrekels, veldkrekels, bandkrekels, sprinkhanen, wasmotlarven, meelwormen, buffalowormen, dubia’s en redrunners.

Bijzonderheden: De Panterkameleon kan meerdere kleuren tegelijk nabootsen!

7 gedachten over “Panterkameleon

 • april 2, 2020 om 9:18 pm
  Permalink

  Beste Elisabeth,

  Wij staan heel erg voor natuurbehoud en vinden dieren in hun natuurlijk leefgebied prachtig.

  Wanneer een dier echter in gevangenschap is geboren zal deze helaas niet zomaar in het wild overleven. Wij vangen ook zieke en gewonde dieren op en geven ze een veilig thuis. Omdat we niks winnen met het vrijlaten van deze dieren maken we mensen bewust van hun bestaan en behoeftes, we raden het dus zeker niet aan om een kameleon in huis te halen. Echter helpen we wel graag mee met de verspreiding van juiste informatie omtrent de verzorging van deze prachtige dieren zodat de dieren binnenshuis een gezond en mooi leven kunnen leiden. Door het delen van onze ervaringen en het geven van informatie maken mensen bewustere keuzes zodat de dieren die aangeschaft worden wel de juiste voeding, warmte en verzorging geboden word.

  Er is niks mooiers dan een wereld vol met gezonde dieren en het liefst zie ook ik ze in de vrije natuur. Helaas verdwijnen veel natuurgebieden in rap tempo en zijn niet alle leefgebieden meer beschikbaar voor alle dieren die worden gehouden. Jammer dus als dat stuk leefgebied in bijvoorbeeld Madagaskar verdwijnt en er geen hobbyisten of dierentuinen (lees ook gewoon mensen die van dieren houden) zijn om deze diersoorten in stand te kunnen houden, en ze hopelijk weer kunnen plaatsen na het beschermen van hun oorspronkelijk leefgebied. Daarom is het toch noodzakelijk om een aantal dieren in gevangenschap te houden.

  Hopelijk kunnen wij in de toekomst ook bijdragen aan soortbehoud in de natuur.

 • maart 25, 2020 om 7:56 pm
  Permalink

  Wat verschrikkelijk dit, hoe halen mensen het toch in hun hoofd om wilde dieren te kopen en in een kooi te houden? Ik heb deze prachtige kameleons op Madagaskar gezien, heel vaak zelfs, maar het zou niet in me op komen om deze in gevangenschap te houden. Wat is de mensheid toch triest :-(.

  Als je zo’n kameleonliefhebber (of dierenliefhebber in het algemeen) bent, dan kijk je toch gewoon naar een mooie natuurdocu óf je gaat naar een land waar ze in het wild voorkomen? Er is niets mooiers dan dieren in hun natuurlijke omgeving (op afstand!) te zien!!

 • januari 22, 2020 om 1:22 am
  Permalink

  Beste Kayleigh, er zijn enkele reptielenspeciaalzaken die goede en gezonde reptielen verkopen, zoals de blue-lagoon in Maassluis of de Animal Corner in Pijnacker. Daarnaast zou je ook naar de reptielenbeurs in Houten kunnen gaan (eens in de 3 maanden).

 • januari 16, 2020 om 12:22 pm
  Permalink

  Hebben jullie adressen waar jullie de dieren vandaan halen? Ik ben opzoek naar een kameleon, nog niet echt een specifieke soort in gedachte. Maar kom alleen uit op marktplaats en welle diertotaal.

 • december 10, 2019 om 12:34 pm
  Permalink

  wetenschappelijke naam, niet Latijn. verder hele goeie caresheet.

  groeten,
  Laura

 • juli 27, 2018 om 1:31 pm
  Permalink

  Beste Jesse,

  Kameleons moeten genoeg gelegenheid hebben om zich voor elkaar te kunnen verschuilen. Het lijkt mij onverstandig om koppels gedurende het gehele jaar bij elkaar te zetten. De vrouwen worden dan te vaak drachtig en verbruiken al hun energie met het leggen van de eitjes. Zonder rust kunnen ze de tekorten aan vitamines en calcium niet voldoende opvangen en dit geeft erg veel stress ( zeker als er de hele tijd een welwillend mannetje in het verblijf zit, deze zijn erg vasthoudend en dringen zich zo nodig aan de vrouwen op. Dit gebeurd ook vaak wanneer de vrouwen niet willen. ) Je kunt denk ik de kamer het beste inrichten met vrouwen en de mannen dan apart huisvesten. Deze zou je dan gedurende de paartijd bij elkaar zetten. Zo kan je makkelijker reguleren hoe vaak een vrouwtje eieren gaat leggen.

  Het installeren van een druppel systeem zorgt ervoor dat je zelf niet iedere keer hoeft te sproeien. Maar veel druppelaars zijn bedoeld voor meerdere hokken. Je hebt ook watervalletjes speciaal voor terraria zodat je stromend water kan creëren of the big/little dripper van zoomed (al loopt deze nog wel eens spontaan leeg dus iets van een emmertje eronder is geen overbodige luxe en dagelijkse controle blijft dan noodzakelijk).

  Er zijn veel winkels die kameleons verkopen maar ik raad aan om naar een kweker te gaan.
  Met vriendelijke groet,
  Dominique van den Berg

 • juli 18, 2018 om 10:43 am
  Permalink

  L.s.

  Mooi artikel, ik heb zelf een prachtig vrouwtje in een apart ingerichte kamer met 3 Kameleons (nog een Jemen koppel).

  Ik heb 2 vragen:
  -waar zou ik het best kunnen zoeken naar een Panter Mannetje?
  – Ik heb de Kameleons op 3 losse takken. De tanken hangen naast elkaar, voor een raam, de kameleons kunnen elkaar wel zien zitten. Is dit onverstandig ivm de stress?

  Tot slot, ik kan helaas geen stromend water op de tak creeeren. Ik besproei de tak, de dieren en een spons bijna iedere dag Met water, dat stond als advies op een ander forum, heeft hier tips of andere ideeen voor?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.