Wetenschappelijke naam: Gekko gecko

Nederlandse naam en bijnamen: tokkeh

Cites status:

Familie: Gecko gekko

Uiterlijk: De tokkeh is staalblauw tot grijzig van kleur, met gekleurde stippen op het lichaam. De stippen variëren van kleur en zijn meestal oranje tot roze. Ook deze soort heeft plakkerige tenen waardoor zij in staat zijn om verticaal omhoog te klimmen.

Verspreidingsgebied: Zuidoost Azië

Geslachtsonderscheid: Mannetjes hebben grotere pre-anale poriën hebben dan de vrouwtjes.

Maximale lengte: 35 cm

Huisvesting:

Plaats de dieren in een hoog terrarium met de minimale maten van 100x50x50 cm voor een paartje. Zorg voor voldoende klimmogelijkheden en minimaal één schuilplaats per dier. De temperatuur in de bak moet tussen de 25 en 35 graden liggen. ’s Nachts mag deze dalen tot 20 graden. Zorg ervoor dat er een warmtemat geplaatst word.

Gedrag: Wanneer deze nachtactieve dieren angstig zijn laten ze een luid TOKKEH horen. Hieraan danken deze bijzondere dieren hun naam.

Voortplanting:

Tijdens de paringsdans zwaait het mannetje met de kop en staart om zo de aandacht van het vrouwtje te trekken. Als het vrouwtje het mannetje accepteerd gaat deze schrijlings op haar rug zitten. Vier weken na de paring zetten de vrouwtjes de eitjes af tegen platen kurkschors. Breng de eieren naar een incubator de RV moet rond de 60% liggen. Tokkehs zijn agressief en maken geen onderscheid voor hun eigen jongen. Een tokkeh legt gemiddeld 3 tot 4 legsels per jaar en één legsel bestaat uit twee eieren. De eieren komen tussen de twee en de zes maanden uit.

Hanteren:

Begin van jongs af aan, nooit overdag wakker maken om stress te voorkomen, hanteer ze niet te vaak. Ze kunnen aan U wennen maar het beste is om ze alleen te storen wanneer er wondjes behandeld moeten worden, of om ze uiteraard te voeren, de bak schoon te houden, of te sproeien.

Voeding: krekels en kleine andere insecten.

Bijzonderheden: Deze soort is zeer populair, maar kan hard bijten en laat niet uit zichzelf los.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *