Afrikaanse Sporenschildpad

De Afrikaanse Sporenschildpad is de grootste landschildpad die bestaat. Alleen sommige zeeschildpadden of eilandlevende schildpadden zijn groter.
SAMENVATTING
- Westelijke Afrikaanse Sahelzone tot het oostelijke deel van Soedan
- 85 cm groot
- Hebben een schild met bij de dijen twee of drie vergrote beenplaten
- 80-100 jaar oud
- 30 eieren
UITERLIJK
Sporenschildpadden kunnen heel groot worden. Ze kunnen wel tot 83 cm groot worden. Ze worden dan tot 100 kg zwaar. Dit maakt ze de grootste landschildpadden die bestaan. Alleen sommige zeeschildpadden of eilandlevende schildpadden zijn groter. Het schild is de zijkant gezien vlak en van boven gezien rond. Het heeft een licht bruine tot ivoor-gele kleur. De schildranden hebben een donkere kleur. Wanneer de schildpad ouder wordt, zou de kleur van de randen langzaam verdwijnen. Aan de achterpoten zitten twee vergrote uitstekende femorale schubben, die op sporen lijken.
GESLACHTSONDERSCHEID
Vrouwtjes blijven vaak kleiner dan de mannetjes. Zij bereiken vaak een lengte van 60 cm en een gewicht van 50 kilo. De staart van de vrouwtjes is ook vaak korter dan die van mannen. Mannen schildpadden hebben een holler buikschild dan vrouwen, dit zodat ze tijdens het paren meer grip hebben. Mannen hebben ook een uitstekend buikschild. Dit gebruiken ze om andere mannen schade te brengen bij een gevecht. Soms gooien ze hiermee de gehele schildpad om.
HERKOMST
Sporenschildpadden komen voor in de droge gebieden van Midden Afrika.
HUISVESTING
Een goed binnen verblijf is heel belangrijk voor sporenschildpadden. Ze hebben een temperatuur nodig van tot de 28 graden, met warmtezones van 37-45 graden. Dit is buiten moeilijk te bieden. Hoewel sporenschildpadden graag alleen leven, kunnen ze goed in groepen gehouden worden. Per schildpad is er een ruimte nodig van ongeveer 5 m2. Zorg wel dat er voor elke schildpad een eigen warmte plek is. Anders zouden ze kunnen vechten om wie er op die plek mag. Sporenschildpadden zijn echte stormrammen. Ze zijn goed in uitbreken. Vermijd hierom materialen als glas of dun platen te gebruiken. Ook zijn ze goed in graven. Zorg er daarom voor dat er een goede fundering is, zodat hij geen tunnels kan graven om te ontsnappen.
HANTEREN
De poten van een schildpad zijn erg sterk daarmee duwen ze je handen gemakkelijk weg. Wij hanteren de schildpad door hem op te tillen dat doen we door onze vingers aan de onderkant van het schild te leggen en de duimen op het schild en de kop voor. Hoe ik het altijd uitleg aan kinderen is je houdt hem bijna precies hetzelfde vast als je een hamburger zou eten. Geef deze dieren niet over uit de handen maar laat ze hem zelf optillen natuurlijk wel eerst uitgelegd hebben hoe dit moet. Wat ik zelf erg fijn vind is dat ik de kinderen naast mij laat zitten op de grond, op hun knieën zodat ik ze kan helpen en begeleiden met het hanteren van de schildpad. Zorg ervoor dat ze niet aan de kop van een schildpad zitten want ze kunnen erg hard bijten namelijk.


VOEDING
Sporenschildpadden zijn vegetarisch. Ze eten alleen maar planten, groente en fruit. Soms eten ze ook zaden. Ze hebben een snavel waardoor ze niet kunnen kauwen. Hierdoor moeten ze het eten in een keer afhappen en daarna direct, in zijn geheel, inslikken. Bij te veel grote stukken voedsel kan de schildpad buikpijn krijgen. Om dit te verhelpen eet een schildpad af en toe kleine stenen en schelpen. Deze zorgen ervoor dat het voedsel in de buik vermalen wordt. Na het vermalen poept de schildpad de stenen en schelpen weer uit.
BIJZONDERHEDEN
Sporenschildpadden zijn goed in graven. Ze kunnen lange tunnels graven. Dit doen ze ook om af te koelen.