Afrikaanse stierkikker

SAMENVATTING
Latijnse naam: Pyxicephalus adspersus | Herkomst: Midden en zuiden van Afrika | Habitat: Scrubland op droge savanne, in kanaaltjes en in moerassen | Voedsel: Insecten eten, kleine knaagdieren, reptielen, kleine vogels en andere amfibieën. | Lengte: tot 23 cm | Eieren: 3000-4000 | Leeftijd: tot 15 jaar | Opvallend: Is een echte vreetzak
UITERLIJK
De huid is groen of bruin met wratten en richels. De stierkikker heeft een zware kop met een zeer brede bek. Op de achterpoten bevinden zich graafknobbels. Het mannetje wordt groter dan het vrouwtje en kan wel tot 2 kilo zwaar worden.
GESLACHTSONDERSCHEID
Mannetjes worden meestal groter dan vrouwtjes. In de paartijd krijgen de mannetjes tandvormige uitsteeksels op zijn onderkaak die worden ingezet bij de territoriumgevechten. Tevens hebben de mannetjes in de paartijd een luide, weergalmende roep (brul).
HERKOMST
De Afrikaanse stierkikker komt oorspronkelijk uit Afrika en leeft in de volgende landen: Angola, Botswana, Kenia, Lesotho, Malawi, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika, Tanzania, Zambia en Zimbabwe. Mogelijk komt de kikker ook voor in Congo. De habitat bestaat uit scrubland op droge savanne, in kraaltjes en in moerassen.
HUISVESTING
Het terrarium moet minimaal 120x40x50 voor een volwassen examplaar. Het terrarium dient van binnen tussen de 25 en 30 graden te zijn. De stierkikker geeft een voorkeur aan een nat/vochtig verblijf. Zorg voor een waterbak waarin de stierkikker in zijn geheel onder water kan.
HANTEREN
Bij kikkers en padden is het belangrijk om je handen niet schoon te maken met desinfect als je ze op wil pakken. Deze dieren hebben een kwetsbare huid die niet tegen de alcohol kan.


Wanneer je een kikker of pad op wil pakken is het belangrijk je handen vochtig te maken/houden; aan de handen zit namelijk altijd een beetje vet wat de huid van het dier kan beschadigen. Stierkikkers hebben tanden en kunnen hard bijten dus houd de kop van je af. Ook is het handig om de cloaca zoveel mogelijk van je af te houden in verband met dat ze kunnen plassen door de stress wanneer ze worden opgepakt.

Wanneer de stierkikker teveel spartelt of onrustig is kan deze boven de achterpoten vastgehouden worden (zie foto).
VOEDING
Het hoofdvoedsel van de Afrikaanse stierkikker bestaat uit andere kikkers, insecten en verschillende ongewervelden. Kleine knaagdieren zoals muizen en baby ratten worden ook gegeten. Geef geen kip en/of rundvlees, hier ziten geen enkele voedingswaarde voor de stierkikkers in.
BIJZONDERHEDEN
Deze kikker kan erg groot worden en kan hard gillen.