Hoe kunnen we helpen?
< Terug
Je bent hier:
Print

Afrikaanse Vetstaartgekko

SAMENVATTING

Latijnse naam: Hemitheconyx caudicinctus | Herkomst: West-Afrika | Habitat: Halfwoestijn | Voedsel: insecten | Lengte: 25 cm | Eieren: 2 (gemiddeld) | Leeftijd: 25 jaar (max) | Opvallend: Zeer rustige gekko.

UITERLIJK

Een Afrikaanse vetstaartgekko heeft een iets forsere torso dan de luipaardgekko. De staart is dik en rond en de basiskleur varieert van licht tot donkerbruin. Ze hebben op de rug een oranje ofbruine kleur, met donkere banden over het lichaam. De buik is creme kleurig of wit. Sommige dieren hebben een lichte streep die van de kop naar de staart loopt. Ook bij vetstaartgekko’s zijn tegenwoordig verschillende kleurslagen (morphs) te vinden. Van afstand lijkt de staart voor roofdieren op de kop van de gekko, waardoor ze misleid worden en de verkeerde kant aangevallen wordt.Ze hebben een driehoekig kopje die in verhouding is met hun lichaam. Een Afrikaanse Vetstaartgekko wordt geboren met een geribbelde staart die hij bij elke inkeping af kan gooien. Wanneer deze teruggroeit heeft hij een andere kleur en vorm. De grote ogen met verticale pupil zijn kenmerkend voor de gekko.

GESLACHTSONDERSCHEID

Het verschil tussen een man en een vrouw is met het blote oog te zien. Achter de cloaca van de man zijn er bij de staartaanzet 2 verdikkingen te zien. En voor de cloaca van de man tussen de achterpoten zijn stipjes of vergrote schubjes zichtbaar. Een vrouw heeft dit niet en is nagenoeg plat, zowel achter als voor de cloaca.

HERKOMST

De Afrikaanse vetstaartgekko komt in de natuur voor in de open bosgebieden en de steppen in West-Afrika. Je kunt ze vinden in het noordelijke deel van Kameroen, Nigeria, Benin, Ghana, Ivoorkust, Guinea en Senegal.

HUISVESTING

Bij Exotus Serpenti worden de vetstaartgekko’s in een groep gehouden. Er zitten 5 vetstaartgekko’s in een terrarium van 110 (l)*40 (d)*30 (h). Wij van Exotus Serpenti hebben 1 man in onze groep gezet omdat mannen met elkaar kunnen gaan vechten om de vrouwtjes. De man heeft een eigen terrarium nodig waar hij kan vertoeven op het moment dat de vrouwtjes drachtig zijn of eitjes gaan leggen. Een vetstaartgekko is in tegenstelling tot een hoop andere gekko soorten geen klimmer. Zij hebben daarom meer profijt van een langwerpig terrarium. De meeste gekko’s hebben hechtlamellen onder de teentjes. De vetstaartgekko is een grondsoort en heeft zich hierop aangepast. Hun teentjes bevatten minuscule nageltjes wat het graven in de grond naar beestjes makkelijker maakt. Hemi betekent half, theconyx betekent klauw of nagel en caudicinctus kan vertaald worden met ringstaart. Zo komen deze diertjes aan hun naam. Een achterwand kan je zelf maken of kopen. Gekko’s maken gebruik van ruwe achterwanden tijdens het vervellen waardoor wij hier de voorkeur aan geven. Het zorgt direct van een intensiever gebruik van uw terrarium aangezien de gekko’s hier wel op kunnen klimmen. Houd in gedachten dat gekko’s insecteneters zijn. Sommige achterwanden zijn hierdoor minder geschikt. Achterwanden gemaakt van kurk worden door de krekels stukgebeten en hier gaan de voedseldiertjes zich in verstoppen.Elke gekko zoekt overdag zijn eigen schuilplaats op. Daarom hebben wij voor elke gekko een apart grotje, en een extra grotje (die overigens veel gebruikt wordt als toiletje). De gekko’s van Exotus Serpenti worden elke dag voorzien van een verse waterbak. Zij maken hier niet altijd gebruik van aangezien deze diertjes niet heel veel drinken, maar vers water moet ten alle tijden beschikbaar zijn omdat ‘stilstaand’ water niet wordt gedronken. Een Afrikaanse vetstaartgekko warmt zich op onder een warmtelamp. Hierbij moet er rekening mee worden gehouden dat de gekko niet tegen de lamp aan kan zitten (verbrandingen komen regelmatig voor omdat vergeten wordt dat de gekko’s hierop kunnen gaan zitten. Wij dekken hierdoor onze lampen af met benzinegaas. De meeste mensen plaatsen een UV-B lamp in het terrarium om de gekko zijn eigen vitamine D3 aan te laten maken. Wij van Exotus Serpenti hebben zoveel reptielen zitten dat de uitgaven aan de lampen erg duur uitvallen. Hierdoor gebruiken wij vitamine D3 druppels op waterbasis (voor kinderen, ruikt naar anijs). We voegen 3x per week 1 tot 2 druppeltjes toe aan het waterbakje om de dieren toch aan hun essentiële vitamine te laten komen. Exotus Serpenti zorgt er altijd voor dat de terraria krekeldicht zijn afgesloten, maar wel voldoende geventileerd worden. Kiertjes en ruitjes worden daarom krekeldicht gemaakt (voornamelijk schuifruitjes hebben vaak toch nog een kiertje waardoor de krekels zich naar buiten kunnen wurmen).

HANTEREN

Een gekko kan in de eerste instantie beter zelf kiezen om je hand op te lopen. Je kunt deze lokken met voer. Wanneer ze eenmaal gewend zijn aan handen en vingers kan je ze voorzichtig oppakken onder de buik (niet aan de zijkant bij de ribben dus).

De meeste gekko’s gaan lopen wanneer je deze aait. Je kunt dus ook je hand voor de gekko leggen en hem dan aaien. Er bestaat een grote kans dat de gekko nu uit zichzelf je hand oploopt. Een gekko kan ook klimmen. Hij blijft dus niet op je hand zitten maar kan ook opeens naar boven klimmen via je shirt. Hou hier rekening mee. Een gekko kan kleine sprongen maken. Pas op met hanteren bij kinderen. De diertjes zijn door de dunne botjes en trage motoriek erg kwetsbaar.

Pak dit dier nooit van bovenaf. Hiervan kunnen schrikken en daardoor eventueel de staart loslaten. Pak het daarom altijd vanaf de voor- of zijkant. Het zijn kwetsbare dieren met dunne botjes. Wanneer het dier gestrest of onrustig is eventueel duim op de rug (zie foto). 

VOEDING

Een Afrikaanse vetstaartgekko is een insecteneter. Bij Exotus Serpenti worden de insecten zoveel mogelijk afgewisseld. Zo krijgen onze gekko’s steppenkrekels, huiskrekels, veldkrekels, sprinkhanen, kakkerlakken, krulvliegen, wasmotlarven, meelwormpjes en nestmuisjes. De laatste 3 in de voorgaande lijst worden echter zeer beperkt gegeven. Wasmotlarven en nestmuisjes zijn erg vet en meelwormpjes zijn taai en kunnen heel worden ingeslikt wat schadelijke gevolgen kan hebben voor je gekko. Voedsel wordt bij ons 4x per week aangeboden. Eerst worden onze voedseldieren gevoerd met kattenvoer/hondenvoer of vissenvoer, en krijgen de voedseldieren krekelgel om van te kunnen drinken (in een waterbakje zullen de voedseldieren verdrinken.)Op maandag voeren wij de gekko’s insecten bepoederd met vitamine D3. Op woensdag voeren wij de gekko’s met andere insecten dan we maandag hebben aangeboden en krijgen ze op woensdag vitaminepreparaat over hun voedsel gestrooid. Vrijdag gaan we dan weer over op met calcium bepoederde voedseldieren en op zondag voeren we wat overgebleven insecten aan de insecteneters wederom bepoederd met calcium. Wanneer vitaminepreparaat en calciumpoeder met elkaar vermengd wordt zal het calciumpoeder de overhand nemen en worden de vitamines afgebroken nog voordat zij in de gekko belanden. Leer uzelf dus aan om deze af te wisselen en niet met elkaar te vermengen. Calcium is belangrijk om de botten sterk te houden. Vitamines zijn belangrijk voor de algehele gezondheid van uw gekko. Haal ten alle tijden de levende prooien die niet worden opgegeten weer uit het terrarium. Ook zij krijgen honger en kunnen er vandoor gaan met teentjes of stukjes staart van uw gekko. Dagelijks word het waterbakje bij ons ververst. 3x per week wordt hier een druppeltje vitamine D3 aan toegevoegd. Dit is verkrijgbaar in de apotheek D3 voor kinderen op waterbasis. Het ruikt naar anijs maar hier hebben de diertjes geen hinder van. Ze krijgen zo hun broodnodige vitamine D3 binnen wat de gekko’s gezond houd.

BIJZONDERHEDEN

In de zanderige gebieden waar deze gekko’s in de natuur leven, komen beweegbare oogleden goed van pas. Opwaaiend zand kan zo grotendeels uit de ogen gehouden worden. Alles wat toch nog in de ogen beland kan hieruit verwijderd worden doordat de gekko met zijn tong aan zijn ogen kan likken. De gekko doet dit ook om de ogen niet uit te laten drogen. De droogte zorgt voor prikkende oogjes en zonder traanbuisjes kan een gekko vuil of uitdroging niet oplossen door simpelweg met zijn ogen te knipperen. Zo’n tong is dus erg handig

Afrikaanse Vetstaartgekko