Blauwtongskink
SAMENVATTING
Latijnse naam: Tiliqua scincoides | Herkomst: Australië | Habitat: Half-woestijn | Voedsel: insecten, kleine gewervelden | Lengte: 50 cm | Eieren: 6-12 (eierlevendbarend) | Leeftijd: 30 jaar (max) | Opvallend: Heeft een blauwe tong
UITERLIJK
Een blauwtongskink heeft een lange romp en staart en wordt bij een vluchtige blik vaak aangezien voor slang. De buik is roze van kleur terwijl de zijkanten en rug van de skink bruin of grijsgekleurd is. De 4 korte pootjes van de skink maakt het lichaam af. Over de gehele lengte van de hagedis lopen horizontale donkergekleurde banden over het lijf van de skink, dit gaat door tot aan de staartpunt. Vanwege hun gladde en glimmende uiterlijk en snelle bewegingen hebben ze ook wel iets van weg van een slang. De kaken en de neus van de skink zijn mooi afgerond. De blauwtongskink behoort tot de grootste familie hagedissen die er bestaat. Er zijn zo’n 1200 skinken op de wereld, en de blauwtongskink heeft zoals zijn naam al zegt een blauwe tong. De tong is niet gespleten en de ooropeningen aan de zijkant van de skink zijn kop zijn duidelijk zichtbaar. De ronde pupillen zijn kenmerkend voor het dag actieve leven dat deze hagedis leid.
GESLACHTSONDERSCHEID
Het verschil tussen een man en een vrouw is niet met het blote oog te zien. Je kunt het geslacht van je dier aflezen uit het gedrag. Zo heb ik 1 van mijn mannen in de nek van een vrouw zien bijten. Kort daarna heeft er een paring plaatsgevonden. Sonderen is ook een optie maar dit mag (ZEKER BIJ EEN HAGEDIS) enkel uitgevoerd worden door een expert of dierenarts.
HERKOMST
Blauwtongskinken komen voor in Noord en Oost Australië, en in de (sub)tropische gebieden van Indonesië en Nieuw-Guinea. Daar bewonen zij graslanden en de overgangsgebieden tussen graslanden en bosgebieden. In deze gebieden regent het regelmatig en de luchtvochtigheid is dan ook relatief hoog.
HUISVESTING
Bij Exotus Serpenti worden de blauwtongskinken soms samen gehuisvest. Mannen kunnen vechten met elkaar dus deze houden we wel van elkaar gescheiden. Een koppel vrouwen kunnen wel samen met een man gehouden worden. Wij hebben 1 koppel in een 110*80*50 terrarium zitten. Hier zouden wij 3 skinken in kunnen zetten maar wij kiezen zelf voor 2 exemplaren. Een UV-B lamp zorgt voor de groei van een blauwtongskink en is van groot belang in een terrarium. Warmtespotjes zorgen voor een zonnig plekje. Onder de lampen mag het niet warmer zijn dan 38 graden, Zorg dat de ene kant van het terrarium warmer is dan de andere kant. De Skink kan kiezen of hij af wil koelen of op wil warmen. Ongeveer 25 tot 35 graden (weg van de zonnespot) is perfect voor overdag. ’s Nachts daalt de temperatuur (doordat de lampen uitgaan). Zorg met behulp van een warmtemat dat de temperatuur op minstens 1 plek in het terrarium hoger blijft dan 25 graden (stel deze in op bv 27 graden). Geef ze in de zomer 12 uur licht per dag. In de winter langzaam (verspreid over een aantal dagen) de tijdschakelaar terugdraaien tot 9 uur licht. Deze diertjes gaan in winterrust. Een waterbak waar de skink helemaal in past en een schuilplaats waar hij zich compleet in kan verstoppen kan zijn wel van belang.
HANTEREN
Een blauwtongskink kan in de eerste instantie beter zelf kiezen om je hand op te lopen. Je kunt deze lokken met voer. Wanneer ze eenmaal gewend zijn aan handen en vingers kan je ze voorzichtig oppakken onder de pootjes. Hou de skink tegen je borst, zo voelt hij zich veiliger.Wanneer de vertrouwensband er eenmaal is kan je de Blauwtongskink op ieder gewenst moment oppakken. Ze kunnen erg tam worden.
Het dier van de voorkant benaderen en optillen. Daarna de andere hand onder het dier schuiven richting de achterpoten. Houd het dier altijd zo vast dat de kop hoger zit dan de rest van het lichaam (zie foto). Een blauwtongskink is iets minder lenig dan andere hagedissen waardoor het handig kan zijn het dier iets dichterbij het lichaam te houden. Bij kinderen kunnen ze eventueel hun armen over elkaar leggen als het dier vast willen houden. Hierdoor wordt het dier optimaal ondersteunt.
VOEDING
Een blauwtongskink is voornamelijk een groente en fruit eter. Voornamelijk want bij jonge exemplaren bestaat 20% van het voer uit insecten. Dit dieet wordt aangevuld door bloemen, groente, fruit en kruiden. Bij Exotus Serpenti worden de insecten zoveel mogelijk afgewisseld. Zo krijgen onze blauwtongskinken steppenkrekels, huiskrekels, veldkrekels, sprinkhanen, Dubia’s, krulvliegen, wasmotlarven, meelwormpjes, moriowormen, nestmuisjes en dolalarven. Afwisseling is erg belangrijk, het zorgt voor verschillende vitamins en houd uw skink gezond. Kool en wortelen zijn slecht voor de darmpjes. Dit dus niet geven in de mix. Ook steeltjes van de paardenbloem niet geven want dit is giftig.. Wanneer u levende planten in het terrarium plaatst is het goed om te kijken of de skink dit wel in mag slikken, want hij gaat dit vroeg of laat zeker eens proberen op eten.Voedsel wordt bij ons 4x per week aangeboden. Eerst worden onze voedseldieren gevoerd met kattenvoer/hondenvoer of vissenvoer, en krijgen de voedseldieren krekelgel om van te kunnen drinken Op maandag voeren wij de blauwtongskinken insecten bepoederd met vitamine D3. Op woensdag voeren wij een groente en fruitmix en krijgen ze op woensdag vitaminepreparaat over hun voedsel gestrooid. Vrijdag gaan we dan weer over op met calcium bepoederde groente en fruitmix en op zondag voeren we wat overgebleven insecten aan de groente eters bepoederd met calcium. Wanneer vitaminepreparaat en calciumpoeder met elkaar vermengd wordt zal het calciumpoeder de overhand nemen en worden de vitamines afgebroken nog voordat zij in de gekko belanden. Leer uzelf dus aan om deze af te wisselen. Calcium is belangrijk om de botten sterk te houden. Vitamines zijn belangrijk voor de algehele gezondheid van uw blauwtongskink.
Haal ten alle tijden de levende prooien die niet worden opgegeten weer uit het terrarium. Ook zij krijgen honger en kunnen er vandoor gaan met teentjes of stukjes staart van uw skink. Dagelijks word het waterbakje bij ons ververst.
BIJZONDERHEDEN
Met de blauwe tong en de roze buik doet de skink alsof hij giftig is! Dit is hij niet dus maakt u zich geen zorgen.