Doornstaartagame

Een doornstaartagame is een hagedis met een scherpe en stekelachtige staart, die hij als wapen kan gebruiken. De Latijnse naam is Uromastyx.
SAMENVATTING
- Afrika, Arabisch Schiereiland en Midden-Oosten
- Tot 45 cm groot
- Heeft een staart met scherpe en stekelachtige schubben
- Tot 16 jaar oud
- 20 tot 30 eieren
UITERLIJK
Een doornstaartagame is vooral te herkennen aan zijn staart. De staart is in de vorm van een stekelachtige knots. Deze wordt gebruikt ter verdediging. Hij kan hier mee slaan en doordoor flinke schaafwonden uitdelen. Het verschil tussen ondersoorten kan je zien aan de staart, de staartgordels wisselen per ondersoort. Ze hebben op hun rug veel kleurde vlekken, hiermee proberen ze giftig te lijken.
GESLACHTSONDERSCHEID
In voortplantingstijd zijn de femoraalporien van de mannetjes tot franjes vergroeid. Kopknikken en pronkgedrag wordt meestal door de mannetjes uitgevoerd. Volwassen mannen worden iets groter dan de vrouwtjes, hebben een bredere kop en een spitse snuit. Vrouwtjes hebben een lichtere koponderzijde en stompe snuit.
HERKOMST
Doornstaartagamen zijn met name te vinden in Afrika, het Arabisch Schiereiland en het Midden-Oosten. Ze zijn vooral veel te vinden in gebieden met een rotsige ondergrond. Ook in woestijnen, steppen, scrubland en graslanden kunnen ze gevonden worden.
HUISVESTING
Doornstaartagamen houden van een warm woestijnterrarium van minimaat 150 x 50 x 50 cm groot. Zorg voor een temperatuur van 30 tot 55 graden. Ze houden erg van graven, dus een goede bodemlaag is gewenst. Het kan dan gebeuren dan ze hollen gaan graven. Deze moeten ook een bepaalde tempratuur hebben. Deze zit tussen de 23 en 30 graden.
HANTEREN
Het dier van de voorkant benaderen en optillen. Daarna de andere hand onder het dier schuiven richting de achterpoten. Houd het dier altijd zo vast dat de kop hoger zit dan de rest van het lichaam. Het dier van de voorkant benaderen en optillen. Daarna de andere hand onder het dier schuiven richting de achterpoten. Houd het dier altijd zo vast dat de kop hoger zit dan de rest van het lichaam (zie foto).
VOEDING
Volwassen doornstaartagamen eten voornamelijk plantaardig voedsel als bloemen, groente en fruit. Heel af en toe eten ze kleine insecten. Jonge dieren en vrouwen voor en na de eileg hebben een grotere behoefte voor dierlijk voedsel
BIJZONDERHEDEN
Doornstaartagamen zijn over het algemeen vegetarisch