Hoe kunnen we helpen?
< Terug
Je bent hier:
Print

Gezonde voeding : 20 tips voor een gezond leven

Wat is gezonde voeding?
Veel mensen vragen om richtlijnen voor gezonde voeding. Het meeste weten we wel, maar hier zijn 20 tips om je te helpen bij het maken van gezonde keuzes en daarmee een basis voor gezonde voeding en een slank leven.

1. Verse voeding versus niet-verse voeding
Wat is de hoeveelheid vers voedsel dat je eet in verhouding met niet vers voedsel? Is de verhouding ongeveer 50-50, of gaat hij meer naar de 75% niet vers tegenover 25% vers? Als je met een paar verse ingrediënten bereide maaltijden meer zou kunnen eten, zou dat al een hele verbetering zijn.

2. Hoeveel groenten per eet je per dag?
Groenten bevatten krachtige bronnen van antioxidanten die de gezondheid en het immuunsysteem verbeteren. Daarnaast bevatten ze mineralen en vitaminen. Zo ben je beter beschermd tegen kwaaltjes en je ziet er ook beter uit. Door het hoge vezelgehalte bevorderen groenten de spijsvertering en zorgen voor de afvoer van afvalstoffen. De vraag is dus eet je er wel genoeg van?

3. Eet je elke dag dezelfde dingen?
Veel mensen eten elke dag hetzelfde. Vooral voor het ontbijt. Eet je je gevarieerd genoeg? Het beste kun je voedingsmiddelen zo mogelijk in een cyclus van 4 dagen eten. Bijvoorbeeld, heb je op maandag ontbeten met havermoutpap, eet dat dan pas op donderdag weer.
Zelfs als je gezond eet, moet je niet iedere dag hetzelfde eten. Je kunt op die manier een overgevoeligheid van je lichaam voor bepaalde voedingsstoffen voorkomen.

4. Eet je veel junkfood?
Hoeveel kant en klaar maaltijden, afhaalmaaltijden of bewerkte voedingsmiddelen eet je? De meeste zitten vol vet, zout, suiker en chemicaliën. Vaak zijn de gunstige voedingsstoffen uit deze middelen verwijderd. Je kunt letterlijk ondervoed raken wanneer te weinig onbewerkt voeding eet.

5. Ben je een suikerjunkie?
Gebruik je suiker in je thee en koffie? Drink je grote hoeveelheden frisdrank? Gebruik je veel producten met toegevoegde suiker? Als je je goed wilt voelen en wilt afvallen moet je de hoeveelheid suikers dat je tot je neemt beperken. Suiker bevat slechts lege calorieën en zet zich direct om in vet. Suiker werkt verslavend en creëert een hongergevoel.

6. Ben je een zoutjunkie?
Teveel zout in je voeding veroorzaakt hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Daarnaast is zout verantwoordelijk voor het vasthouden van vocht in het lichaam en kan nierstenen in de hand werken. Zout zit in veel producten verborgen, zoals sauzen en kant-en-klaar maaltijden. Vermijdt gezouten chips en gedroogde en gerookte vleessoorten.

7. Eet je genoeg verse vruchten en groenten?
Eet je dagelijks rauwe voeding zoals rauwkost? Het is belangrijk om rauw voedsel als onderdeel van elke maaltijd te beruiken. Je voelt je zoveel beter wanneer je dagelijks rauw voedsel eet.

8. Zit er veel tarwe in je voeding?
Eet je elke morgen geroosterd brood als ontbijt, eet je boterhammen bij de lunch, brood bij de hoofdmaaltijd en ’s avonds nog eens een snack waar tarwe in is verwerkt? Tarwe bevat gluten die spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken. Als je wilt afvallen eet dan een tijdje tarwevrij. In gezonde voeding en gevarieerde voeding spelen ook andere graansoorten een rol, zoals zilvervliesrijst, gerst, gierst en rogge.

9. Drink je genoeg water?
Je lichaam bestaat voor twee derde uit water, dus is het drinken van water van levensbelang voor de hormoonbalans, het verwijderen van afvalproducten, het actief houden van cellen en het afgeven van voedingsstoffen aan de organen. Drink ten minste 6 glazen per dag.

10. Eet je veel “wit” voedsel?
Witte pasta, witte rijst en wit brood zijn geraffineerde voedingsmiddelen. Ze bevatten weinig voedingsstoffen en geven veel suikers vrij. Dit betekent een snelle piek, gevolgd door een lange en plotselinge daling van energie. Je kunt deze producten het best uit je voeding weren.

11. Vergelijk je gebruik van goede vetten ten opzichte van slechte vetten
Eet zo weinig mogelijk verzadigde vetten of transvetzuren uit dierlijke producten en bewerkte voedingsmiddelen. Eet in vergelijking meer verzadigde vetzuren, vooral omega-3 en omega-6 vetzuren. Zonder onverzadigde vetzuren kan het lichaam geen hormonen en andere chemische stoffen aanmaken die nodig zijn voor een gelukkig en slank leven. Eet je voldoende avocado’s, vette vis, olijfolie, hennepolie en noten?

12. Gebruik je kruiden en specerijen?
Geurige specerijen en kruiden geven smaak aan voedsel en ze zijn meestal ook nog gezond. Het wordt dus tijd om zout en peper opzij te zetten en wat avontuurlijker te worden.

13. Ben je verslaafd aan cafeïne?
Cafeïne in thee, koffie, chocolade en frisdranken heeft een stimulerende werking en veroorzaakt een snelle verhoging van de bloeddruk en het bloedsuikerspiegel. Dit kan bijdragen aan stemmingswisselingen, vermoeidheid, concentratieproblemen, hoofdpijn en angsten. Het put ook de adrenalineklieren uit. Een slechte adrenaline functie zorgt voor extra pondjes rond je middel en voor een gevoel van uitputting. Dus in plaats van een snelle oppepper is cafeïne de oorzaak van vermoeidheid, irritatie, snelle veroudering en incontinentie. Drink liever kruidenthee ipv koffie.

14 Eet je biologische voeding?
Als je de hoeveelheid giftige stoffen in je lichaam wilt verminderen, kun je het best overstappen op zoveel mogelijk biologische voeding. Het gebruik van chemicaliën en conserveringsmiddelen is bij biologische voeding vermeden. In de supermarkten vind je steeds meer biologische producten. Wanneer je voor biologisch kiest, verbetert je gezondheid.

15. Hoeveel rood vlees eet je?
Wanneer je af en toe rood vlees is daar niets op tegen, maar teveel rood vlees eten kan de spijsvertering ongunstig beïnvloeden. Kan voedingsstoffen afbreken, de nieren en lever zwaar belasten, darmproblemen veroorzaken en het aantal schadelijke bacteriën die in het spijsverteringskanaal voorkomen vergroten.

16. Waar eet je?
Eet je vaak buiten de deur, kies dan bewust voor restaurants waar ze gezonde voeding serveren. Maak bij het bestellen ook gezonde keuzes. Kies bijvoorbeeld gegrild in plaats van gebakken vis en eet er groente bij in plaats van friet.

17. Eet je regelmatig tussendoortjes?
Eet regelmatig gezonde tussendoortjes zoals, fruit, noten, zaden of rauwe groene. Dit is van groot belang voor een evenwichtig bloedsuikerspiegel. Je energie blijft hoog en je hebt een beter humeur. Het gevolg is ook dat je nooit een hongergevoel hebt. Wanneer er 4 uur of meer tussen je maaltijden zit is de kans groter dat je suiker gaat zitten schransen omdat je bloedsuiker laag is en je maag leeg is.

18. Eet je dagelijks voldoende vezels?
Eet vezelrijk voedsel, zoals havermout, fruit, zaden, groenten, zilvervliesrijst en peulvruchten. Dit stimuleert de darmfunctie en zorgt voor de gezonde bacteriën, helpt ziekten voorkomen en een goede spijsvertering. Afvalproducten en giftige stoffen worden beter verwijderd.

19. Hoeveel zuivelproducten bevat jouw voeding?
Zuivelproducten bevatten enorm veel verzadigde vetten en die kunnen tot overgewicht leiden. Koemelk is voor mensen moeilijk te verteren en daarom hebben veel mensen een intolerantie voor lactose. Onverteerbaarheid kan leiden tot allergische reacties, zoals opgeblazen gevoel, diarree, constipatie, PMS, hoofdpijn, geïrriteerdheid, vermoeidheid en gewrichtsproblemen veroorzaken.

20. Wat eet je en wanneer eet je het?
Geen ontbijt, de hele dag weinig of niets eten en ’s avonds een groot diner is geen gezonde voeding. Het geeft verwarrende signalen aan je lichaam. Op de eerste plaats gaat gedurende de dag je stofwisseling omlaag om energie te sparen. Als je dan ’s avonds eet wil je lichaam zo veel mogelijk vet opslaan. Na eten ga je naar bed en je lichaam heeft nauwelijks de kans gehad om de calorieën die je net tot je hebt genomen te verbruiken. Eet dus gedurende de dag, wanneer je de energie nodig hebt.

Gezonde voeding : 20 tips voor een gezond leven