Groene Leguaan

SAMENVATTING
Latijnse naam: Iguana iguana | Herkomst: Midden en Zuid-Amerika | Habitat: Tropische gebieden |
Voedsel: Groente, fruit, insecten | Lengte: 200 cm (max) | Eieren: 20 – 78 | Leeftijd: 10 jaar | Opvallend: Houdt van klimmen
UITERLIJK
De groene leguaan komt voor in vele verschillende kleuren. Er zijn grijze, bruinige, en zelfs rode en oranje exemplaren gespot. Natuurlijk zijn er ook groene en tegenwoordig zelfs blauwe exemplaren. Deze leguanen hebben een grote driehoekige keelwang met uitstekende schubben onder de kin en een gebandeerde lange staart. De banden om de staart variëren van oranjebruin tot zwart van kleur. Groene leguanen hebben een nogal spitse kop met een ronde neus. Ook hebben ze een rugkam bestaande uit zachte stekels die bij sommige exemplaren wel 7 cm hoog kunnen worden. Met hun draakachtige uiterlijk weten ze iedere reptielenliefhebber te raken, en dit uiterlijk maakt ze zeer populair als huisdier. Een groene leguaan wordt tussen de 1,20 en 1,60 meter lang.
GESLACHTSONDERSCHEID
Bij het geslachtsonderscheid van deze leguanen kunt U het beste niet naar de grootte en kleuren kijken. Ik weet dat vele mensen denken dat dit goede indicaties zijn, maar helaas zitten mensen er hierdoor heel vaak naast. Een meer betrouwbare indicatie is de bredere staartbasis. Zoals ook bij slangen het geval is, liggen de geslachtsorganen van de Groene Leguaan binnen in het lichaam verborgen, hierdoor ontstaat de verdikking bij de staartbasis die bij vrouwtjes dus afwezig is. De meest betrouwbare uiterlijke indicatie vormen de 12 tot 13 duidelijk zichtbare, uitstekende femoraalschubben, aan de binnenkant van de dijen van de man. Zekerheid kan pas worden verkregen na het “sonderen” van de dieren. Sonderen is een geslachtsbepalingsmethode waarbij met een sondeernaald, een naald met een gladde en ronde kop, in de geslachtsopening wordt gemeten hoe diep deze geslachtsopening is. Sonderen is een risicodragende methode, die ernstige schade kan veroorzaken wanneer dit niet door een expert wordt gedaan. Laat het dan ook bij voorkeur door een dierenarts doen. Wanneer U genoeg tijd heeft kunt U het geslacht ook vastleggen door het gedrag van Uw dier te observeren. Veel fokkers krijgen hier de tijd niet voor, maar U kunt het zelf vaak wel!
HERKOMST
De groene leguaan komt voor in Midden en Zuid Amerika. Mexico, Antillen, Brazilië, Paraguay, Bonaire, Curaçao, de Maagdeneilanden en Suriname behoren onder andere tot het verspreidingsgebied. Ze leven vooral in de tropische gebieden en zijn daar vaak te vinden in de bomen langs de beken en rivieren.
HUISVESTING
Deze dieren kunnen het beste gehouden worden in een ruime kamerserre. Ze kunnen met de juiste verzorging erg groot worden, en dus is het logisch dat deze dieren hogere eisen stellen. De groene leguaan accepteert meerdere van zijn soort in de buurt, dus het houden van kleine groepen is mogelijk, mits er genoeg ruimte beschikbaar is. Voor 1 groene leguaan heeft u echter al een terrarium van 200 (h) * 200 (b) * 150 (d) nodig. Wanneer u meer ruimte beschikbaar heeft en u een groep wilt huisvesten dan is het beter om één man op meerdere vrouwen te houden. Hiermee zult U agressiviteit tussen mannetjes in de paartijd voorkomen, en verminderd U de stress in de groep. Zorg voor genoeg klimmogelijkheden aangezien deze dieren in het wild in bomen leven, en plaats voor iedere leguaan een afzonderlijke warmtespot/ UV spot. De temperatuur onder de lampen mag maximaal 40 graden zijn, de rest van het terrarium moet dan wel een aantal plaatsen beschikbaar hebben waar de leguaan kan afkoelen. ’s Nachts mag de temperatuur naar de 20 graden zakken. Exotus Serpenti houdt voor alle zekerheid het terrarium iets warmer door deze te verwarmen met een warmtekabel wanneer de temperatuur onder de 23 graden komt. Sproei met een plantenspuit iedere dag lichtjes het terrarium, de meeste groene leguanen houden wel van een douche, maar zorg dat de bak zelf niet al te nat word, en geef de dieren een grote waterbak daar ze veel drinken en badderen. Grote houtsnippers (van het soort dat niet ingeslikt kan worden.) vormen de beste bodembedekking, maar ook cocopeat kan een uitkomst bieden.
HANTEREN
Begin met hanteren wanneer de dieren nog jong zijn. Vele exemplaren houden echt van aandacht en zodra ze het gewend raken lijken ze niet meer zonder je aandacht te kunnen. Je kunt ze een douche geven met de sproeier (vaak gaan de ogen dan helemaal dicht en de kop omhoog), en daarna kunt U ze ‘aaien’ bij de nekkam of aan de zijkanten van het lichaam. Bedenk wel dat deze dieren in staat zijn onderscheid te maken, als ze gewend zijn aan één baas wil dit nog niet zeggen dat ze iedereen dulden. Ze hechten zich aan U.

Let bij het pakken van een groene leguaan altijd op de lichaamshouding. Als het gestrest is gaat het hoog op de poten staan, blazen en dreigen met het slaan van de staart. Wanneer je het dier toch wil pakken doe dit (snel) in één keer zonder te twijfelen. Pak de leguaan bij de staartbasis (deel waar de staart begint) en ondersteun met de andere arm de rest van het lichaam. Als je twijfelt, vraag iemand anders die dit voor wil doen. Ze kunnen hard slaan met de staart en nare bijtwonden veroorzaken.
VOEDING
Groene leguanen hebben een bijzonder dieet. Geef ze grotendeels bladgroente, bloemen en spruiten. Verder eten ze andijvie, witlof en wortel, paprika, papaja of andere vruchten en zo heel af en toe wat vezels. Havermout is daar een goede oplossing voor. De groene leguaan bij Exotus Serpenti krijgt 5x per week een bakje eten aangeboden. Deze is 4x per week bepoederd met calciumpoeder+D3 van het merk Exo terra. De 5de maaltijd wordt bepoederd met vita vitaal. Zo houden wij de leguaan gezond. Onze leguaan is echter nog erg jong en klein, wanneer deze volgroeid is zullen wij slechts 2x per week calciumpoeder+D3 toevoegen aan zijn maaltijd en eens in de 2 weken vitaminepoeder toevoegen aan de maaltijd.
BIJZONDERHEDEN
Deze dieren zijn in het wild in grote groepen bij elkaar gespot. Mannetjes zijn echter agressief tegen elkaar en kunnen elkaars staart en poten goed verwonden of zelfs geheel afbijten. Zet dus nooit mannen bij elkaar.