Koningspython
SAMENVATTING
Herkomst: Afrika | Habitat: grasvlaktes, savanne en open bosvlaktes | Voedsel: Kleine knaagdieren en is kieskeurig (bv: alleen witte muis) | Lengte: 150 cm (max) | Eieren: 4 tot 10 | Leeftijd: 30 jaar (gemiddeld) | Opvallend: Rolt zich op tot een bal wanneer gestresst
UITERLIJK
De python regius komt voor in allerlei kleurtjes en morphs. Ik zal de slang omschrijven zoals je deze in Afrika tegen kan komen. De koningspython is een slang met een witte tot cremekleurige buik. De zijkanten en rug van de slang zijn zwart met gele grote opvallende vlekken. De neus van de slang loopt in een stompe hoek naar de afgeronde kaken toe. Op de bovenlip zijn de warmtesensoren als gaatjes zichtbaar. De nek is vrij dun in vergelijking met het breedgebouwde lichaam van de slang. Een koningspython is een oerslang, de overblijfselen van de voormalige pootjes van de slang zijn zichtbaar als nageltjes die aan beiden kanten van de cloaca te vinden zijn. Het is een prachtige slang om te zien en is erg geliefd onder de reptielenfans.
GESLACHTSONDERSCHEID
Mannen hebben over het algemeen langere rudimentaire nageltjes (ook wel sporen genoemd), en vrouwen worden vrijwel altijd groter dan de man. Hier heb je echter niets aan wanneer de slangen nog niet uitgegroeid zijn of wanneer je 2 exemplaren bij elkaar wilt gaan huisvesten. Het enige wat je kunt doen is de slang laten sonderen. Dit kan je niet zelf doen aangezien je dan de binnenkant van de slang kapot kan maken, iets wat helaas veel te vaak gebeurd. Bij het sonderen wordt een speciale naald in de cloaca van de slang gestoken. De expert kijkt tot hoever de naald kan zakken . Wanneer de naald ongeveer 3 schubjes diep zakt heb je een vrouwelijk exemplaar. Bij de man kan de naald wel 2 cm diep zakken.
HERKOMST
De koningspython komt voor in midden-west en Centraal Afrika. Ze leven hier voornamelijk in de savanne, graslanden en het tropisch regenwoud. De slang wordt vaak aangetroffen op de grond. Hier zit hij verscholen in holen, kuilen en onder halve boomstammen of ze zitten verstopt in termietenheuvels. Deze pythons hebben een groot verspreidingsgebied die aan de noordkant niet verder uitbreid dan de rand van de Sahara. De python regius komt voor in Benin, Nigeria en Togo. Maar ook in Ghana, Sierra-Leonne, Mali, Liberia, Guinea, Gabon, Kongo, Uganda, Faso, Kameroen, Senegal, Gambia, Burkina en Ivoorkust zijn de slangen gesignaleerd. De koningspython komt in grote getallen voor en is hierom geen beschermde soort.
HUISVESTING
Bij Exotus Serpenti hebben de koningspythons een terrarium van 110 (b)* 80 (d)* 50 (h). Ze hebben een schuilplaats en een grote waterbak nodig (het liefste een waterbak waar de slang helemaal in kan.) Deze pythons hebben een rustige standplaats van het terrarium nodig, geen plek dus waar de geluidsboxen staan of waar men de hele dag langsloopt. De python kan klimmen en zal dankbaar gebruik maken van takken die dichter bij de warmtespots worden gehangen. Een koningspython is 1 van de kleinere soorten pythons en wordt rond de 1,50 meter lang. De dieren zijn vrij rustig en kunnen gezamenlijk in 1 terrarium worden gehuisvest. Elke slang heeft echter een eigen schuilplaats nodig. Wij geven de dieren een extra dikke laag cocopeat zodat de dieren zich hierin kunnen begraven. Ook hebben de dieren een hoop uitgeholde boomstronken in het terrarium waardoor de dieren zich overal kunnen verschuilen. Al die schuilplekken zijn ook handig wanneer de slang moet vervellen. Hij schuurt zich namelijk met zijn lichaam tegen stronken en stenen om zichzelf te ontdoen van de jeuk die het vervellen met zich meebrengt. In het terrarium moet het warm zijn. Wij gebruiken een warmtespot van 60 watt en een warmtekabel van lucky reptile die aanslaat als de temperatuur onder de 23 graden zakt. De lampen zijn bij ons altijd compleet afgeschermd, de slang kan zich zodoende niet aan de lamp omhoogtrekken, en hij kan zich niet verbranden. Een eventuele achterwand kan leuk zijn voor de aankleding van het terrarium. Je kunt deze zelf maken of compleet aanschaffen.
HANTEREN
De koningspython is een rustige slang die zich met gemak laat oppakken. Ondersteun de slang altijd op 2 of meer punten en zorg ervoor dat deze zich goed vastheeft. Zo voelt de slang zich veilig en snapt deze dat hij niet kan vallen. Een koningspython kan goed wennen aan mensen, is weinig tot nooit agressief. Dit is een slang waarmee je soms even op de bank kan gaan zitten. Let echter op de temperatuur van de slang en laat hem niet teveel afkoelen, wanneer een koningspython stopt met eten is deze vaak gestrest, pak deze dan niet meer op tot hij weer goed aan het eten is. Een gouden regel, nooit een slang oppakken die minder dan 48 uur geleden heeft gegeten. De uitkomst kan namelijk een misselijke slang opleveren.
Voordat je een slang gaat hanteren let je eerst op het gedrag van de slang hoe ligt die erbij is die in vervelling of zit die in een S-houding etc. Allemaal punten om rekening mee te houden voordat je de slang uit zijn terrarium gaat halen. Bij twijfel of onvoldoende ervaring hiermee gebruik dan eventueel een slangenhaak om het dier uit zijn terrarium te halen. De slangenhaken kan je vinden in de hoek van de korte stelling (zie foto) na gebruik weer schoon terug hangen alsjeblieft. Elke slang moet minimaal altijd op 2 punten worden ondersteund een hand achter de nek en een hand bij de staart. Als de slang nou gaat hangen leg hem dan om je nek zo heeft die drie ondersteuning punten (zie foto). Voor grote slangen moet je altijd met zijn tweeën zijn omdat deze sterk genoeg kunnen zijn om jou te wurgen. De meeste slangen zullen zichzelf ook gaan vasthouden aan jou zodat ze niet kunnen vallen. Als je een slang om de nek doet bij iemand zorg er dan voor dat de staart onder de oksel gaat (meestal) houden ze zichzelf dan vast (zie foto). En laat de slang aan de andere kant rusten op de hand zorg ervoor dat ze hun handen open houden. Als de slang dan terug wil dat die dan niet wordt vastgehouden anders kan de slang geïrriteerd raken of misschien wel zelfs bijten. Blijf zelf altijd dicht in de buurt van het hoofd staan zodat je snel kan ingrijpen als er iets fout gaat (bijvoorbeeld als een kind voor het hoofd zwaait of langs rent) of ziet dat je moet ingrijpen. Je kan de mensen/kinderen bijvoorbeeld ook laten zitten op een stoel. Zorg er dan wel voor dat de slang nergens tussen door kan kruipen op de stoel.
VOEDING
Deze dieren vangen hun prooi door vanuit het niets aan te vallen. Hierbij gebruiken ze hun schuilplaats als valkuil. Zodra er een geschikte prooi voorbij komt schiet de python het eerste deel van zijn lichaam (kop en nek) naar voren en bijt hij met zijn niet giftige tanden in de prooi. Deze trekt hij vervolgens naar zich toe waarna hij zich om de prooi heen wikkelt. Het is aan te raden om ze tijdens het eten apart van elkaar te voeren. De python Regius staat erom bekend om 1 van de lastigste eters te zijn onder de slangen. Soms eten de dieren maanden op rij niet, en dit zorgt voor een hoop onrust voor de liefhebber. De meeste koningspythons eten enkel levende prooien. Wildvang exemplaren nemen vaak geen genoegen met muisjes en ratten. Zij lusten liever vogeltjes. Echter kan je met een hoop geduld en doorzettingsvermogen een hoop bereiken. Wanneer het terrarium voldoet aan alle eisen en het voedsel wordt wekelijks aangeboden komt het vaak weer vanzelf voor elkaar. Wanneer u problemen heeft bij het voeren van uw koningspython is het verstandig om het dier na te laten kijken op parasieten e.d.