Hoe kunnen we helpen?
< Terug
Je bent hier:
Print

Krulhaarvogelspin

SAMENVATTING

Latijnse naam: Brachypelma albopilosum | Herkomst: Costa Rica | Habitat: Tropisch regenwoud laag bij de grond en in holen en omgevallen bomen. | Voedsel: allerlei insecten, kleine gewervelden niet groter dan het kopborststuk | Lengte: 8 cm | Eieren: tot 500 per cocon | Leeftijd: 20 jaar | Opvallend: de gekrulde haren ten opzichte van andere spinnen.

UITERLIJK

Een Brachypelma albopilosum is gemakkelijk te herkennen. De haartjes zijn zoals zijn naam al aangeeft enigszins gekruld. De spin is zwartbruin en het kopborststuk is lichter dan het abdomen (achterlijf). De spin word in zijn geheel bedekt met hele fijne haartjes. Onder de lange krulharen lijkt dus nog een zacht laagje te zitten met kleinere haartjes. De lange krulharen zijn rood tot kopergoud van kleur, de haartjes op de poten zijn zelfs nog lichter en lijken beige te zijn.

GESLACHTSONDERSCHEID

Een man voelt letterlijk dat zijn einde nabij is. Wanneer dit het geval is verveld de man nog één keer. Ze leggen hierna flinke afstanden af al zoekend naar een geschikte partner. Nou ja, flirt zullen we dan maar zeggen.

Mannen hebben in de bulbussen meer ruimte nodig om sperma in te bewaren. Op de voorste paar poten vormt zich ook een haak. Deze haakjes kunnen de kaken van de vrouw op veilige afstand houden ten tijden van een paring. Met de paring brengt de man een bulbus in de geslachtsopening van de vrouw en laat de zaadjes achter. Vrouwen zijn vaak veel groter dan de man en meestal overrompeld de vrouw de man na deze daad en eet hem op. De man overleefd een paring dus vaak niet. Het is dan ook niet verrassend dat een man 2 tot 5 jaar oud word terwijl de vrouw een verrassende leeftijd van 20 jaar kan behalen.

Soms ontsnappen de mannen na een paring. Echter maken ze geen schijn van kans. Ze willen nog meer partners zoeken en eten amper. De verzwakte mannen worden opgegeten door vrouwelijke soortgenoten of vogels, of ze sterven letterlijk van de honger.

Een zwangere vrouw spant een zijden net, deze gebruikt zij om de eitjes op te leggen. Wanneer ze klaar is rolt ze het matje op tot een mooie cocon, de eitjes mogen uiteraard niet vallen! Ze bewaakt haar eieren totdat deze na een paar weken uitkomen.

HERKOMST

In Centraal Amerika wonen deze spinnen in vochtige gebieden. Veel wouden geven gehoor aan de hoge luchtvochtigheidseisen. Spinnen die niet vochtig genoeg wonen kunnen blijven vastzitten aan hun oude vervelling. Ze stikken hierin. Een vochtig hol bied de oplossing. Ze graven deze zelf of nemen er één in beslag. Verlaten knaagdier holen bieden een snelle oplossing. De vrouwen blijven dicht in de buurt van hun veilige hol.

HUISVESTING

Zoals je wel kan raden hou je een vogelspin alleen in een terrarium. Je loopt risico dat een soortgenoot de ander op eet. Aangezien een vrouw niet veel beweegt is 30*30*30 cm voor haar voldoende. De man vereist een iets groter terrarium door zijn actieve karakter.

Wij houden de spinnen op humusgrond. Je kunt deze compact kopen ( humus brick) en door er water aan toe te voegen kan je de humus uit elkaar halen. Bedenk dat jouw spin graag graaft om een veilige haven te creëren. Hou dus een dikke bodemlaag aan. Elke spin moet vocht binnenkrijgen, al is een waterbakje met water voldoende voor een spin om in te verdrinken. Een veilige manier is om een waterbakje met crystal korrels te vullen ( aangelengd met water) of een sponsje in een waterbak te leggen en deze vochtig te houden.

We kleden de bak leuk aan met lichte schuilplekken (je wilt niet dat de spin zijn hol onder een steen graaft en vervolgens plat is). Een halve kokosnoot of een stuk boomschors kan voldoende zijn. Ook nepplantjes die vanaf bovenaf beschutting bieden kunnen gebruikt worden. Scherpe materialen worden vermeden. Een wondje bij een spin dicht niet en de spin kan hieraan overlijden. Een warmtemat onder het terrarium zorgt er voor dat het bodemmateriaal snel uitdroogt.

Sproei dagelijks lichtjes het terrarium om de luchtvochtigheid hoog te houden en mors expres wat water in 1 hoek. Verwijder schimmel, poep en dode prooien zo snel mogelijk om ongewenste beestjes te voorkomen.

Jonge spinnen kunnen het beste gehouden worden in opkweekbakjes. Hoe groter het bakje, hoe moelijker het is voor de spin om zijn eten te vinden. Een bakje die 5x zo groot is als de spin is voldoende.

HANTEREN

De brandharen worden afgeworpen bij gevaar, dit zorgt voor jeuk, bultjes en rode plekjes. De plek waar de haartjes neerkomen kan ook opzwellen. In geval van een allergische reactie kan iemand last krijgen van de luchtwegen. Hou een spin dus alleen dichtbij mits deze compleet op zijn/haar gemak is. Een spin voelt de geringste trilling en kan dus onverwachts reageren. Bij een val hoger dan 3 cm kan de spin zichzelf ernstig verwonden of zelfs doden. Hou de spin dus altijd dicht boven een tafel, ook als deze relaxt is!

Een Brachypelma Albopilosum is giftig en kan in het uiterste geval ook bijten. Dit word echter beschouwd als één van de rustigste spinnensoorten en deze zal dus zelden uithalen. Vang de spin in een spinnenbakje door de achterkant van een voederpincet heel zachtjes over een achterpoot te wrijven. Je mag nooit duwen op de poten, het aanraken van de haren is voldoende. Reageert de spin niet dan kan je deze voorzichtig opscheppen met het bakje, kijk uit dat je de voetjes niet beschadigd en geef de spin de tijd om ‘’op’’ te stappen. Voor het in de handen houden van de spin vraag je eerst aan de leidinggevende of dit mogelijk is en hoe je dit moet aanpakken.

VOEDING

Een spin leeft redelijk energie besparend en heeft hierdoor weinig voedsel nodig. De gouden regel is om nooit een prooi aan te bieden die groter is dan het kopborststuk. Insecten staan talrijk op het menu. We voeren onze spinnen 1 keer per week. De kleintjes krijgen een tweede keer omdat deze meer voedingsstoffen nodig hebben tijdens de groei. Dode prooidieren mogen de volgende dag met pincet worden verwijderd. Een doffe spin voer je niet daar ze tijdens hun vervelling niet eten, maar wel gegeten kunnen worden! Een voedseldier is dan ineens gevaarlijk en kan dodelijke schade aan de spin toebrengen.
Het exoskelet van een spin is na de vervelling nog zacht en heeft tijd nodig om uit te harden. Je kunt dus best een voeding overslaan. Heel soms krijgen de spinnen een diepvries babymuisje aangeboden, gewoon ter afwisseling. Niet te vaak doen, want er zitten meer vetten in en bij een eenzijdig knaagdierendieet word de spin al gauw ziek.

BIJZONDERHEDEN

Deze hele rustige spin heeft een prachtige kopergloed over het lichaam.

Krulhaarvogelspin