Madagaskar Grondboa
De Latijnse naam is Acrantophis Madagascariensis
Algemene informatie
- Madagaskar
- 2 tot 3 meter lang
- Bruine kleur met onregelmatige vlekken
- 20 tot 30 jaar oud.
- 4 tot 6 eieren
Uiterlijk
De kop is lang en breed en wordt smaller bij de snuit. De ogen zitten aan de zijkant van de kop. De pupillen bij de slang zijn een verticaal. Ze hebben geen oogleden. Dit zorgt ervoor dat ze niet kunnen knipperen en ze hun ogen altijd open houden. De grondboa wordt meestal twee meter lang, soms kunnen ze drie meter lang worden. De lichaamskleur is lichtbruin, met donker/licht oranjebruine tot zwarte vlekken en strepen. Hierdoor valt hij niet op tussen takken en bladeren.
Geslachtsonderscheid
Je kan niet aan de buitenkant van een slang zien welk geslacht hij heeft. Hiervoor moet je een slang sonderen. Dit kan veel schade toebrengen, dus laat dit doen door iemand met ervaring. Bij sonderen word er een speciale naald, met een stomp eind, in de cloaca van de slang ingebracht. Ze kijken hoe diep hij wegzakt. Bij een man glijd de naald dieper naar binnen dan bij een vrouw. Wanneer een slang pas geboren is, kan men ook de hemipenis naar buiten poppen. Ook hier zit vel risico aan.
Herkomst
De Madagaskar grondboa leeft alleen maar op het Afrikaanse eiland Madagaskar. Ze zijn met name te vinden in het noorden en noordwesten van het eiland. De habitat bestaat uit open delen van de vochtige en drogere bossen van Madagaskar. Omdat de slang zich goed kan aanpassen, kan de slang zich aanpassen aan het door mensen aangepasten gebieden. Dit zorgt ervoor dat ze tegenwoordig veel te vinden zijn bij landbouwgronden.
Huisvesting
De Madagaskar grondboa is zoals zijn naam al zegt een grondbewoner. Ze hebben dus geen behoefte aan heel hoog klimmen. Mogelijkheden om te klimmen worden wel gewaardeerd. Daarnaast hebben ze behoefte aan schuilplekjes en mogelijkheden om zich in te graven. In de zomer hebben ze behoefte aan 12 uur licht, in de winter 6-8 uur. De temperatuur is op de warme plekken 30 graden en de koelere plekken 25 graden. De luchtvochtigheid moet 60% zijn. Als een slang gaat vervellen, moet deze hoger zijn.
Hanteren
Voordat je een slang gaat hanteren let je eerst op het gedrag van de slang hoe ligt die erbij is die in vervelling of zit die in een S-houding etc. Allemaal punten om rekening mee te houden voordat je de slang uit zijn terrarium gaat halen. Bij twijfel of onvoldoende ervaring hiermee gebruik dan eventueel een slangenhaak om het dier uit zijn terrarium te halen. De slangenhaken kan je vinden in de hoek van de korte stelling (zie foto) na gebruik weer schoon terug hangen alsjeblieft. Elke slang moet minimaal altijd op 2 punten worden ondersteund een hand achter de nek en een hand bij de staart. Als de slang nou gaat hangen leg hem dan om je nek zo heeft die drie ondersteuning punten (zie foto). Voor grote slangen moet je altijd met zijn tweeën zijn omdat deze sterk genoeg kunnen zijn om jou te wurgen. De meeste slangen zullen zichzelf ook gaan vasthouden aan jou zodat ze niet kunnen vallen. Als je een slang om de nek doet bij iemand zorg er dan voor dat de staart onder de oksel gaat (meestal) houden ze zichzelf dan vast (zie foto). En laat de slang aan de andere kant rusten op de hand zorg ervoor dat ze hun handen open houden. Als de slang dan terug wil dat die dan niet wordt vastgehouden anders kan de slang geïrriteerd raken of misschien wel zelfs bijten. Blijf zelf altijd dicht in de buurt van het hoofd staan zodat je snel kan ingrijpen als er iets fout gaat (bijv als een kind voor het hoofd zwaait of langs rent) of ziet dat je moet ingrijpen. Je kan de mensen/kinderen bijvoorbeeld ook laten zitten op een stoel. Zorg er dan wel voor dat de slang nergens tussen door kan kruipen op de stoel.
Voeding
Een Madagaskar grondboa is een wurgslang. Hij vangt z’n prooien door ze te wurgen. Hierna slikt hij het in een keer door. Dit betekend dat de prooi, zo groot als de mond moet zijn. De slang kan zijn mond heel ver open doen en kan dus vrij grote prooien doorslikken. Dit kan variëren tussen verschillende knaagdieren, maar ook aapsoorten als maki’s en lemuren. Soms worden er ook vogels en vleermuizen gegeten. Doordat hij zijn voedsel in een keer doorslikt, kan hij daarna 3 maanden tot een half jaar zonder voedsel. De grondboa is nachtactief, dus zal met name in de nacht op jacht gaan naar voedsel.
Bijzonderheden
Een Madagaskar grondboa is eierlevendbarend. Dit betekend dat hij de eieren niet in een nest, maar in zijn buik legt. De eieren komen dan ook uit in de buik.
Hun Latijnse naam betekent “luie slang”