Panterkameleon
SAMENVATTING
Latijnse naam: Furcifer pardalis | Herkomst: Madagaskar | Habitat: Tropische gebieden |
Voedsel: insecten | Lengte: 50 cm (max) | Eieren: 15 – 30 | Leeftijd: 6 jaar (max) | Opvallend: Mannetjes kunnen erg mooi gekleurd zijn
UITERLIJK
De panterkameleon is als vrouw zijnde altijd roze tot bruin van kleur. Mannen zijn veel feller van kleur en komen voor in geel-oranje-rood, blauw-groen of andere mooie kleurcombinaties. Bovenop de kop van de kameleon zit een helm en onder de kin zit een rij met zachte stekels. Het lichaam van de kameleon is verticaal afgeplat en kan zich nog platter en groter maken wanneer de kameleon zich bedreigd voelt. Onder het lichaam zitten 4 pootjes met aan elke poot een grijphandje zodat de kameleon zich goed aan de takken vast kan houden. De staart houd de kameleon in balans en kan zich uitrollen en oprollen wanneer dit nodig is.
GESLACHTSONDERSCHEID
Het geslacht is bij deze soort erg duidelijk te onderscheiden. De man heeft een dikkere staartbasis dan de vrouw, enna 4 maanden zijn de vrouwen en mannen anders van kleur. Een mannelijke panterkameleon is fel gekleurd, waar een vrouwelijke panterkameleon een stuk kleiner is en schutkleuren heeft.
HERKOMST
De Panterkameleon komt voor in Madagaskar. In de noordelijke helft van Madagaskar zitten vele verschillende ondersoorten verspreid over de eilanden. Elk gebied heeft zijn eigen kleurslag. Ook in het zuiden van Madagaskar is deze soort te vinden al zal je hem niet in ieder stadje tegen het lijf lopen. Op Mauritius en La Reunion zijn exemplaren gesignaleerd.
HUISVESTING
Bij Exotus Serpenti hebben onze kameleons ieder een eigen terrarium. Een kameleon is erg stressgevoelig en zou van teveel stress in een kritische toestand kunnen belanden. Kameleons zijn erg op zichzelf en dulden elkaar niet. De mannen vechten tot de dood, en de vrouw sterft aan stress wanneer deze dieren gezamenlijk gehuisvest worden. Een kameleon heeft een groot terrarium nodig, bij ons zitten de kameleons in een verticaal terrarium van 110 (h)*80(d)*60(h). Ze hebben ieder een eigen ficus en een aantal bromelia’s (planten) in hun terrarium staan. Onze hokken zijn voorzien van een dubbele fitting waardoor de kameleons tegelijkertijd belicht worden door de Arcadia UV lamp en een warmtespot. Meerdere klimtakken zijn over de terrariums verspreid. Vrouwelijke exemplaren hebben een hele dikke bodemlaag zodat zij eventuele eitjes hierin in tunnels kunnen begraven. Exotus Serpenti fokt niet met haar dieren, desondanks worden de vrouwtjes toch vaak ‘zwanger’ en gaan zij luchteitjes produceren. Deze moet een kameleon kwijt kunnen aangezien zij anders kan bezwijken aan legnood. Een kameleon heeft geen waterbakje nodig aangezien zij drinken van de druppeltjes van de wanden en de bladeren in het terrarium. Er moet dan ook dagelijks worden gesproeid in het hok. De meeste kameleons raken gewend aan pipetjes en waterspuiten en zullen zelfs eronder gaan hangen om meer water binnen te krijgen. Zorg voor een hoge voederbak waar krekels niet uit kunnen springen en andere voedseldieren niet tegen de wand op kunnen klimmen. Zo zorg je ervoor dat de kameleon geen ondergrond meeneemt tijdens het vangen van zijn/haar prooien waardoor opstoppingen in de darmen niet kunnen ontstaan.Gebruik nooit chemische schoonmaakmiddelen om je terrarium schoon te maken. Gekookt water helpt bij het vuile schoonmaakwerk, en eventueel kan biotex of alcohol 70 dienst doen als schoonmaakmiddel. Spoel altijd de schoonmaakmiddelen na met overvloedig water.
HANTEREN
Een kameleon moet je zelf nooit oppakken. Laat deze zelf over je heen lopen.
Een kameleon moet niet opgepakt worden bij het lichaam maar moet zichzelf vasthouden op je hand. Een kameleon is namelijk heel kwetsbaar (ribben zijn vergelijkbaar met een lucifer). Wanneer je het terrarium ingaat is het belangrijk om te letten op gedrag van de kameleon. Als het zich bedreigt voelt maakt hij zich groot en krijgt donkergroene stippen over het lichaam. Ze doen hun bek open en beginnen te blazen. Als je deze kameleon toch op moet pakken, doe dit dan via de achterkant. Til de poten rustig van de tak af. Het kan helpen om de kameleon met je andere hand (aan de voorkant) af te leiden. Hierdoor kan je (meestal) ongestoord de achterkant optillen en de kameleon voorzichtig uit het terrarium halen. Sommige kameleons lopen uit zichzelf op je hand maar de meeste doen dit niet. Als een kameleon niet uit het terrarium wil kan het handig zijn om de plant waar de kameleon opzit helemaal uit het terrarium te halen. Hierdoor zijn ze makkelijker te pakken. Wees er niet te lang mee bezig want dan raakt de kameleon gestrest. Ze zijn vaak bang voor de touwen die we gebruiken en zeker als ze in hun terrarium zitten. Gebruik deze dus liever niet bij het pakken van een kameleon.
VOEDING
De kameleons krijgen bij Exotus Serpenti zoveel mogelijk afwisselend voedsel. Ze worden dagelijks gevoerd daar een kameleon tot wel 10 prooien per dag op kan. Een volwassen kameleon zal echter wat minder eten. Voer nooit prooien die breder zijn dan de breedte van de nek. Hier kan een kameleon in stikken. Wij wisselen de prooidieren af. De kameleons krijgen kakkerlakken, veldkrekels, huiskrekels, sprinkhanen, steppekrekels, baby muisjes, krulvliegen, wasmotjes, wasmotlarven, meelwormen, moriowormen (zonder kop). Maar ook libellen en andere beestjes worden gegeten. Op maandag worden eerst de voedseldieren gevoerd (de meeste met zacht katten of hondenvoer) en krijgen ze krekelgel (wij gebruiken Aqua crystals van het merk lucky reptile, deze korrels zetten na vermenging met water uit tot krekelgel). Daarna worden de prooidieren bepoederd met calciumpoeder met vitamine D3 van het merk Exo terra. (dit is 1 potje, nooit vitamine en kalk zelf vermengen aangezien de vitamine dan door de kalk wordt afgebroken voordat je kameleon de kans heeft om hieraan te beginnen). Na het voeren worden overgebleven levende prooien uit het terrarium gehaald. Op dinsdag voeren wij de kameleons op dezelfde manier als op maandag maar dan met andere voedseldieren.Op woensdag geven wij de voedseldieren eerst weer eten en krekelgel en bepoederen wij de voedseldieren met multivitamine van Exo Terra.
Op donderdag voeren wij meerdere soorten voedseldieren bepoederd met calciumpoeder. Op vrijdag gebruiken wij wederom calciumpoeder en zetten wij de voedseldieren neer in de hoge voederbak op een laagje heel fijn gesneden andijvie. Dit krijgt de kameleon dan ook binnen en dit zal hij erg waarderen. Op zaterdag voeren wij een dagje niet (in de natuur vangen ze ook niet altijd een prooi).En op zondag voeren wij de dieren zonder toegevoegde vitamine of kalk.
BIJZONDERHEDEN
Een kameleon groeit in het eerste levensjaar bijzonder hard. Hij heeft zijn calcium en vitamine maar ook zijn UV lamp hard nodig om gezond op te kunnen groeien. Een heleboel jonge kameleons lijden aan rachitis aangezien hun skeletje meestal niet de juiste hoeveelheid kalk en vitamine toevoer krijgt. Een kameleon is absoluut geen beginnersdier. Exotus Serpenti raad het houden van een kameleon sterk af indien er nog geen ervaring is opgedaan met andere hagedissen. De tong is gevoelig en kwetsbaar, en de staart ook. Als deze 2 delen van de kameleon goed functioneren en er zijn geen vergroeiingen te zien aan de kameleon dan gaat het voeren goed en zullen er weinig tot geen complicaties optreden.