Stekelstaartvaraan
Stekelstaartvaraan staan bekend om hun gedrag. Het is een klein varanen soort met het gedrag van een grote varaan. Hun Latijnse naam is Varanus Acanthurus.
SAMENVATTING
- Komen uit Australië
- Lengte tot 50 tot 70 cm
- Heeft een gladde schubbenhuid en een stekelige staart
- 12 tot 15 jaar
- Tot 18 eieren
UITERLIJK
Het meest opvallende aan de Stekelstaartvaraan is de lange staart. Het gehele lichaam bestaat vaak voor 50% uit staart. De schubben op de staart zijn stevig en werken als stekels. Met deze stekelige staart kan de varaan zich goed beschermen tegen roofdieren en harde klappen uitdelen. Ook kunnen ze hun staart gebruiken als een soort van anker, zodat ze moeilijker te pakken zijn voor roofdieren. Ze hebben een stevige bouw en hebben krachtige poten, waarmee ze goed kunnen klimmen en graven. De buik heeft een lichte kleur en is bedekt met vlekken. De rug heeft als basiskleur een donkerbruin, lichtgeel of bijna rode kleur. Op de rug bevind zich een patroon van rijen ronden vlekken, die doorlopen van rug tot staart. De kop is vaak iets donkerder van kleur dan de rest van het lichaam en hebben vaak over de lengte duidelijke donkere lijnen
GESLACHTSONDERSCHEID
Mannelijke stekelstaartvaranen zijn vaak groter dan de vrouwtjes. Mannen zijn vaak feller gekleurd en hebben een scherpere tekeningen. Vrouwen zijn vaak wat valer en minder scherp. Wanneer mannelijke stekelstaartvaranen geslachtsrijp zijn, hebben ze bruine sporen onder de achterpoten aan beide kanten van de cloaca. Geslachtsonderscheiden kan worden vastgesteld na circa 6 maanden, maar echte zekerheid op deze punten heb je nooit. Absolute zekerheid van het geslacht krijgt je bij een man door het zien van een hemipenis en bij een vrouw door het leggen van eieren. Stekelstaartvaranen zijn al na een jaar geslachtrijp.
HERKOMST
De stekelstaartvaraan komt voor in bijna heel Australië. Alleen in de oostelijke delen niet. Ze komen voor in droge gebieden zoals halfwoestijnen. Ze worden ook gevonden in subtropische streken in rotsige omgevingen.
HUISVESTING
Stekelstaartvaranen hebben een ruim terrarium nodig. Goede afmetingen zijn 120(l)*80(b)*60(h) cm. Hoewel Stekelstaartvaraan grondbewoners zijn, houden ze soms ook wel van klimmen. Pas de grote van het terrarium ook aan, op het gedrag van het dier. In een groter terrarium is het mogelijk om een man met meerdere vrouwen te plaatst. Zorg er dan wel voor elk dier een schuilplek is. Houd ook de groep in de gaten voor eventuele onrust. Deze tekenen zijn niet alleen vechten. Het dier kan zich ook afzonderen, minder zonnen of minder eten. Dit kunnen tekenen van stress zijn. Gebruik stenen en schelpen om het terrarium interactief te maken, maar let wel op het plaatsen. Let erop dat het dier niet beknelt kan raken of dat hij bij het graven, geplet kan worden door een steen. Stekelstaartvaranen houden van hoge tempraturen. De zonneplek mag 40-50 graden zijn. De rest van de omgevingstempratuur mag tussen de 29 en 35 graden zijn. In de nacht mag de tempratuur dalen tot 20 graden. De varanen hebben een lichtduur van 10 tot 12 uur.
HANTEREN
Stekelstaartvaranen zijn snelle dieren, houdt ze dus altijd goed in de gaten dat ze niet wegglippen. Ondersteun de varaan altijd onder alle poten, zodat hij het idee heeft dat hij stabiel staat. Als hij een beetje angstig overkomt, kan je hem wat dichter tegen je aan houden om hem een veiliger gevoel te geven. Gevaar bij de stekelstaartvaraan komt vaak van boven, hij kan dus in paniek raken wanneer je hem van boven pakt.
VOEDING
Stekelstaartvaranen zijn actieve jagers en reageren goed en snel op hun voedsel. Ze kunnen zelfs al reageren op een pincet of een voedselbakje. Hun voornaamste voedsel bestaat uit insecten en geleedpotigen, maar bestaat soms ook uit kleine hagedissen en kleine knaagdieren. Jonge varanen moeten elke dag vervoerd worden, als deze volwassen zijn moet ze eens per 2 a 3 dagen gevoerd worden. Voor de kalk behoefte kan men soms muizenpinky’s geven. Insecten moeten bepoederd worden met calciumpoeder om daarvan een tekort te voorkomen.
BIJZONDERHEDEN
Met hun staart kunnen stekelstaartvaranen zowel goed slaan als tussen rotsen verankeren.