Wimpergekko
SAMENVATTING
Latijnse naam: Correlophus ciliatus | Herkomst: Nieuw-Caledonië (eiland bij Australië) | Habitat: Struikgewas in bossen | Voedsel: Insecten (+ fruit jelly’s) | Lengte: 20 – 25 cm | Eieren: 2 | Leeftijd: 15 – 25 jaar | Opvallend: Schemer- / nachtdier
UITERLIJK
De soort is genoemd naar de twee kammen van kleine stekeltjes boven de ogen, die sterk doen denken aan wimpers. Daarnaast hebben ze duidelijk zichtbare kammen aan weerszijden van de ko die over de hals doorlopen in een dubbele rugkam aan beide kanten van de rug. De kleur varieert van grijs tot groen of bruin en zelfs oranje en geel. Het gedeelte tussen de kammen is altijd lichter of anders van kleur. De kop is groot in vergelijking tot het lichaam en de staart is daarentegen vrij klein.
GESLACHTSONDERSCHEID
Het mannetje heeft een bredere staartwortel dan het vrouwtje met aan de buikzijde twee verdikkingen waarin de hemipenissen liggen. Daarnaast hebben mannelijke wimpergekko’s duidelijke pre-anale poriën in een omgekeerde V-vorm net boven de staartwortel en femoraalporiën aan de binnenkant van de dijbenen.
HERKOMST
De wimpergekko komt oorspronkelijk voor in het struikgewas en lage bomen van Nieuw-Caledonië. Nieuw-Caledonië is een archipel en ligt in de Stille Oceaan ten oosten van Australië.
HUISVESTING
Het verblijf moet minstens 40x40x70 cm zijn. Kies een terrarium met een achterwand. De luchtvochtigheid moet tussen de 60 en 80% zijn met een temperatuur overdag tussen de 22 en 26 graden celcius. ’s Nachts mag de temperatuur zakken tot 18-22 graden.
HANTEREN
Pak de wimpergekko nooit bij de staart. Wanneer je dit doet laat de gekko zijn staart los. Pak de gekko altijd met beleid op en ondersteun de gekko goed.
VOEDING
Voeding van de wimpergekko bestaat voor groot deel uit insecten; krekels, kakkerlakken, wasmotten, wasmotlarven met daarbij af en toe een babymuis. Het voedseldier moet altijd kleiner zijn dan de kop van de wimpergekko. Verder eten wimpergekko’s overrijp fruit. In gevangenschap kan je kant-en-klare fruit jelly’s geven of een speciaal wimpergekko papje. Geef echter een afwisseling aan aan voedsel (ook levend).
BIJZONDERHEDEN
De wimpergekko werd lange tijd als uitgestorven beschouwd. In 1994 werden er echter weer exemplaren gevonden. De staart groeit niet terug na het loslaten!