Hoe kunnen we helpen?
< Terug
Je bent hier:
Print

Zenuwen voor je presentatie? 4 tips om ze te beheersen

Iedereen is weleens zenuwachtig voordat ze een presentatie gaan geven. Hoe houd je die zenuwen in bedwang en hoe voorkom je dat ze je presentatie om zeep helpen?

Het beheersen van je zenuwen doe je op verschillende momenten. Hier volgen de 4 belangrijkste.

1. Wanneer je de presentatie gaat voorbereiden
Stel je eens voor dat je presentatie door je publiek als cadeau wordt gezien: ze vinden het geweldig om naar je te luisteren. Ze slikken alles voor zoete koek. Zou je dan nog zenuwachtig zijn? Minder, vermoed ik. Als je je presentatie voorbereidt, denk dan niet alleen na over welke informatie je over wilt brengen, maar ook eens over wat het publiek wil horen. Waar zitten ze nu echt op te wachten? Maak een presentatie die voldoet aan hun werkelijke behoefte! Een presentatie die ze zien als een cadeautje. Dan hoef jij je minder zorgen te maken. Want je weet – bijna – zeker, dat ze enthousiast worden van wat je ze gaat vertellen.

2. Wanneer je de presentatie gaat oefenen
Ken je dat, sprekers die moeiteloos een verhaal vertellen met een pakkende start, mooie one-liners en een spetterende afsluiting? Daar zit soms best eens iemand bij, die dat van nature uit z’n mouw schudt. Maar de meeste sprekers bereiken dit niveau, door te oefenen. Elke keer weer. Oefen jouw presentatie ook eens vooraf, en neem daar de tijd voor. Lees hem de eerste dagen een paar keer per dag door, en ga hem dan geven, thuis. Met de presenter in je hand, gewoon alleen (of voor je partner, je kinderen of de hond). Ook het oefenen met de presentatie geven doe je een paar dagen op rij. Je zult zien dat de presentatie ‘in je groeit’, dat je er vertrouwd mee raakt. En dat vertrouwen, dat voorkomt veel van de zenuwen op jouw presentatiemoment.

3. Vlak voordat je de presentatie geeft
En dan is het moment bijna daar: jouw moment om die zaal voor eens en altijd mee te nemen in jouw wereld, fan te maken van jouw gedachten. Maar ondanks je goede voorbereidingen, voel je je toch nog wat klein en onzeker. Door jezelf vlak voor je presentatie een minuut of 2 letterlijk zo groot mogelijk te maken (bijvoorbeeld op het toilet), maakt je lichaam testosteron aan en verlaagt het cortisol-gehalte. Dat zorgt ervoor dat je je zekerder voelt van jezelf. En als je je zekerder voelt van jezelf, heb je minder last van zenuwen.

4. Direct nadat je het podium hebt betreden
En toch… dan sta je voor de groep en stokt je adem. Je keel is droog, je stem trilt. Terwijl je je zo goed had voorbereid. Vrees niet, ook hier is een heel eenvoudige manier om je zenuwen onder controle te krijgen! Als je gaat staan voor je presentatie, wil je misschien wel direct gaan praten. Hoe eerder je begint, hoe eerder je ervan af bent, toch? Maar het maakt je niet zekerder van jezelf. Het verkort alleen de duur van de pijniging…

Wat je beter kunt doen: neem plaats op het podium en neem eerst eens rust. Zeg nog niets. Sta stevig. Gewicht gelijk verdeeld op beide benen. Voel de grond onder je voeten. Haal rustig adem en kijk de mensen in de zaal een paar tellen aan.

En dan begin je.
Ze zullen aan je lippen hangen. En jij zult misschien wel genieten van elk moment.

Zenuwen voor je presentatie? 4 tips om ze te beheersen