Kind en dierenwelzijn

Bij Exotus Serpenti geloven we dat beter dierenbewustzijn begint bij kinderen. Onze ervaringsgerichte educatie leert kinderen niet alleen over reptielen, maar helpt ook bij het opbouwen van een dieper begrip, respect en waardering voor deze bijzondere dieren. Door mens en dier op een veilige en leerzame manier met elkaar te verbinden, zorgen we voor unieke ervaringen die zowel informatief als onvergetelijk zijn.

dierenwelzijn en educatie

Onze Missie en Passie

Bij Exotus Serpenti draait alles om het combineren van passie en educatie. Dominique van den Berg, oprichtster en drijvende kracht achter het bedrijf, heeft haar leven gewijd aan het verzorgen van en leren over reptielen. Met haar kennis en ervaring is het doel van Exotus Serpenti helder:

  • Educatie bevorderen: Kinderen en volwassenen leren over reptielen en hun rol in de natuur.

  • Respect en begrip vergroten: Angst verminderen door kennis, en bewondering wekken voor de diversiteit en schoonheid van reptielen.

  • Veilige interacties: Mens en dier op een veilige manier samenbrengen voor een betekenisvolle ervaring.

Veelgestelde Vragen over Kinder- en Dierenwelzijn

Is het handig om een wurgslang om de nek van een kind te leggen?

Slangen,  houden zich graag vast met hun spieren, simpelweg omdat ze geen ledematen hebben. De meeste soorten slangen wurgen mensen echter niet. Dit omdat wij geen prooi voor hen zijn en we zijn te groot om op te eten. Tijdens onze workshops staat het welzijn van kinderen en dieren voorop. Onze medewerkers blijven altijd dichtbij de dieren. Bang zijn is voor een dier is niet gek;  deelnemers mogen altijd hun grenzen aangeven. Vasthouden hoeft dus niet. 

Kan een vogelspin bijten?

Vogelspinnen kunnen bijten, ze hebben twee tanden die in verbinding staan met de gifklieren. Het gif van onze spinnensoorten is vergelijkbaar met dat van een bij. 

De spinnen worden alleen door ervaren collega’s gehanteerd, die precies weten hoe de spin kan reageren. Hier word onze medewerker intern voor getraind. 

 Voor kinderen die liever geen  interactie hebben, kan de spin in een doorzichtige bak of een halve kokosnoot worden gepresenteerd en vastgehouden. 

Hoe voorkom je dat een kind gebeten wordt?

 Bij Exotus Serpenti ondergaan onze dieren een zorgvuldige selectie, niet elk dier mag mee naar een workshop. Onze dieren worden gemonitord om stress te voorkomen. 

 Tijdens de workshop blijft een medewerker altijd dichtbij om zowel het dier als het kind in de gaten te houden en in te grijpen als dat nodig is. 

In het zeldzame geval dat een dier toch bijt is het goed om vooraf te weten dat de beet van een hagedis of slang best veel lijkt op een kattenkrabbel. Onze slangen en hagedissen hebben geen gif. 

Wat doe je als een kind bang is?

We nemen de angst van een kind serieus. Door het gesprek aan te gaan, uitleg te geven over het dier en het kind gerust te stellen, helpen we hen hun angst te verwerken. 

We vertellen bijvoorbeeld waar het dier vandaan komt, en geven meer informatie over het dier. Kinderen leren op deze manier ook dat het oké is om bang te zijn, maar dat ze door kennis en begrip hun grenzen kunnen verleggen. 

Dit hoeft echter niet, vasthouden gebeurd alleen als het kind dit zelf wil. 

Wat leren kinderen tijdens de workshops?

Onze workshops hebben als doel kinderen op jonge leeftijd al bewust te maken van de natuur en dieren. Ze leren:

  • 1) Omgaan met spanning en angst.

  • 2) Hun eigen grenzen aangeven.

  • 3) De rol van reptielen in ecosystemen begrijpen.

  • 4) Verschillende thema’s zoals leefomgeving, voeding en verdediging van dieren.

 

Door onze lessen op maat aan te bieden, zorgen we ervoor dat ze perfect aansluiten bij het niveau en de doelen van scholen en BSO’s.

Veelgestelde Vragen over Dierenwelzijn

Kan een dier gestresst zijn?

Ja, dieren kunnen gestrest zijn. We monitoren dit constant en nemen alleen dieren mee die in een rustige staat verkeren. 

Mocht een dier tijdens de workshop om onvoorziene reden toch gestrest raken, dan kan onze medewerker dit signaleren en hier actie op ondernemen. Dit gebeurd niet vaak. 

Is het goed om een dier te aaien?

Dat hangt af van het dier en de situatie. Als het dier zich op zijn gemak voelt, kan aaien prima, mits kinderen zich aan de instructies houden (bijvoorbeeld niet bij de ogen of mond aaien). Een dier dat tekenen van stress vertoont, laten we niet aaien.

In aanraking komen met dieren zorgt wel voor wederzijds respect en ontzag voor wat er in onze natuur leeft. Men is sneller begripvol tegenover dier en natuur als zij van dichtbij verschillende soorten dieren hebben meegemaakt. 

Is lawaai of licht slecht voor de dieren?

Onze dieren zijn tot op zekere hoogte gewend aan geluid en lichtwisselingen. Voor kameleons en vogelspinnen vragen wij de lichtflits van de camera’s uit te zetten.

 We raden niet aan om dieren 24/7 in lawaai en lichtflikkeringen te plaatsen. Wij nemen onze dieren maximaal 2x per week mee op pad. Zij hebben meer dan voldoende rust en reageren niet gestrest op de workshops. Indien wij toch tekenen van stress bespeuren word een dier per direct van het workshop rooster afgehaald. 

Waarom worden dieren in plastic bakken vervoerd?

De bakken zijn veilig en zorgen ervoor dat dieren zich niet kunnen bezeren tijdens transport. Ze bieden een stabiele temperatuur, voldoende ventilatie en een comfortabele reisomgeving. Doordat de bakken niet volledig transparant zijn komen de dieren in de curvers tot rust. 

Wat gebeurt er als een dier niet meer wil?

“Als een dier niet meer wil, wie zijn wij dan om dat toch af te dwingen?” Bij Exotus Serpenti staat welzijn voorop. Zowel voor mens als dier. 

Hoewel het jammer is als we een dier niet door iedereen kunnen laten vasthouden nemen we dit dan maar voor lief. 

Een gestrest dier is immers niet op zijn gemak en kan dus ook sneller in paniek raken. Als een dier niet meer wil, wordt het teruggeplaatst om stress of bijtincidenten te voorkomen.

landschildpad op de bso

Waarom kiezen voor Exotus Serpenti?

Bij Exotus Serpenti combineren we passie, kennis en veiligheid om kinderen en dieren dichter bij elkaar te brengen. Onze workshops zijn niet alleen leerzaam, maar ook inspirerend. We geloven dat een diepere waardering voor dieren begint bij de volgende generatie – en daar dragen we graag aan bij.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer weten over onze workshops? Neem gerust contact met ons op. Samen zorgen we voor een onvergetelijke en veilige ervaring voor zowel kinderen als dieren!