Neptunidraco Ammonicitus

Wetenschappers in Italie hebben de fossiele resten van een prehistorische krokodil gevonden in een blad kalksteen dat ooit was bested voor de productie van een keukenaanrecht.

Het ging om een tot voor kort onbekende krokodillensoort die ongeveer 165 miljoen jaar geleden in zee leefde. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit van Bologna in een wetenschappelijk tijdschrift. Het dier was ongeveer vier meter lang en behoorde tot de groep Metriorhynchidae. Wetenschappers hebben de nieuwe krokodilsoort de naam Neptunidraco ammonicitus gegeven. Echter lijkt het dier maar weinig op de krokodil die wij vandaag de dag kennen, het dier had een gestroomlijnde bouw en vissenstaart.

“Dit dier was zo aangepast om in zee te leven, dat hij niet in staat was om buiten het water in leven te blijven”, verklaart hoofdonderzoeker Andrea Cau op National Geographic News. “In sommige opzichten leek deze soort meer op een dolfijn dan op een krokodil.”

De resten van de krokodil werden al in 1955 ontdekt toen het brok kalksteen door arbeiders in stukken werd gesneden voor de productie van een keukenblad. De eigenaar van de kalksteen besloot het fossiel uiteindelijk te doneren aan een museum.
Gezien de vorm van zijn tanden at de nieuw ontdekte krokodil waarschijnlijk vooral inktvissen en kleine visjes. Vermoedelijk kwam het dier alleen aan land om eieren te leggen.

Volgens de onderzoekers stierf de soort Neptunidraco ammonicitus uiteindelijk uit, omdat de dieren te weinig voedsel in zee konden vinden en in tegenstelling tot veel andere krokodilachtigen niet konden uitwijken naar het land.

‘Prehistorische krokodil ontdekt in keukenblad’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *